Anežka Kesslerová

• „Třešť byla známá tím, že se říkalo rudá Třešť, bílá Telč. To bylo po jedněch volbách. Volilo se tak, že byly dvoje lístky. Když s tím režimem někdo nesouhlasil, tak dával bílý lístek, a kdo s ním souhlasil, tak dal potištěný, nějaké povídání. A Telč měla velmi mnoho bílých lístků, já jsem jim to velmi záviděla. Moc moc. V Třešti to byl samej rudej lístek.” – „A chtěla jste to někdy změnit, chtěla jste někdy dát bílý lístek?” – „Ono se chodilo k volbám tak, že plenta byla vždycky. Uvědomělí komunisti za plentu nešli, ti dávali bez jakéhokoliv mrknutí to, co se po nich chtělo. A kdo šel za plentu, tak na něj se dávalo pozor, co tam dal a jestlipak nám uškodil. Tohle se hrozně moc hlídalo. A to už není a přeju vám, abyste nezažili útlak, ve kterém jsme žili my.”

• „Můj vztah k divadlu. Kdo se odvážil jít na jeviště, toho jsem strašně moc obdivovala, protože já když jsem tam pak povinně vystoupila, to bylo když jsem učila ve Stonařově, a taky jsem hrála divadlo, tak já jsem na jevišti strašně trpěla. A stalo se mně, že jsem uměla svoji úlohu, i všechny ostatní úlohy, tak jsem si sedla do rohu a říkala jsem si potichoučku všechny úlohy, i co mám i co nemám říkat. Trapas.“ – „Takže velká tréma z vystupování před lidmi?” – „Velká, velká.”

• 1

Telč, 14.11.2023

Komunismus vládl všem a všemu, kolikrát jsem ohnula hlavu

Anežka Kesslerová v roce 1954
zdroj: Archiv pamětníka

Anežka Kesslerová se narodila 31. ledna 1934 v Pustině rodičům Josefovi a Marii Smejkalovým. V prostředí Českomoravské vrchoviny strávila celý svůj život. Měla osm sourozenců, dohromady byla tři děvčata a šest chlapců. Její rodiče měli velké hospodářství, o které po roce 1948 přišli. Pamětnice si i po maturitě nesla označení „selský původ”. Nejprve vystudovala obecnou školu v Měříně, následně přešla na gymnázium ve Velkém Meziříčí a studia zakončila na pedagogickém gymnáziu v Jihlavě. Po maturitě dostala umístěnku do Třešti, v místní škole pak s krátkými přestávkami pracovala až do své penze. V Třešti také potkala svého muže Jana Kesslera, se kterým měla dvě dcery. Její manžel se stal vedoucím Kulturního domu v Třešti a jeho žena mu tak pomáhala s divadelními představeními či výstavami. Byla činná v loutkovém divadle, kde vodila a mluvila loutku Kašpárka. Roli Kašpárka se věnovala asi dvacet let. Dalšími zálibami byly cizí jazyky, v kterých se vzdělávala a které také vyučovala. V listopadu roku 2023 žila v Třešti.