Štefan Dušan Ivan

• Mal som rád ľudí. Aj ich mám rád. Keď som išiel na dôchodok, robil som 18 rokov v Jednote dôchodcov, v základnej organizácii. Ako podpredseda okresnej organizácie. Bolo to za pán Boh zaplať. A bolo to kvôli tomu, že naozaj som mal tých ľudí rád. A moje motto je také: Ľudia, spamätajte sa!

• To mali riešiť iným spôsobom a nie tak. Viete, ja prvé dni novembra som bol v Bratislave na inštitúte Ministerstva vnútra. To bolo také stredisko na doškoľovanie funkcionárov národných výborov. Ja som zažil prvé dni revolúcie v Bratislave. Cítil som tú atmosféru. Veľa vecí bolo takých, s ktorými som naozaj súhlasil, aj keď som nebol vo VPN, vtedy som bol ešte členom KSS. Mal som výhrady voči určitým ľuďom. Aj tu v Revúcej, ktorí boli vo VPN. Lebo však Revúca nie je veľké mesto. Tu ste o každom človeku vedeli jeho pôvod a dokonca aj jeho zmýšľanie. A keď som niektorých videl na tribúne, tak vám poviem úprimne, mi bolo z toho zle. Keď to bol funkcionár strany, ktorý mňa jazdil za to, že ako podpredseda som názornú agitáciu nerobil správne, a zrazu ho vidím na tribúne.

• 1

Revúčka, 21.04.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Prvý porevolučný primátor Revúcej

Pamätník Štefan Dušan Ivan počas eyd natáčania.
zdroj: Dominik Janovský

Štefan Dušan Ivan sa narodil 10. mája 1943. Vojnu rodina prežila v Revúcej. V roku 1949 nastúpil Štefan na základnú školu v Revúcej. V štúdiu pokračoval na jedenásťročnej škole a po jej ukončení študoval nadstavbové štúdium geodézie v Košiciach. Po jeho skončení, v roku 1962, nastúpil na povinnú vojenskú službu. Povolávací rozkaz dostal do Frenštátu pod Radhoštěm. Odtiaľ ho prevelili do Martina, kde sa zoznámil s manželkou Otíliou. V roku 1965 mu zomrel otec a následne sa s Otíliou presťahovali do Revúcej. Začal pracovať v stredisku geodézie. Dostal byt a po roku sa mu narodil syn. V roku 1970 začal pracovať na Mestskom národnom výbore na oddelení výstavby. Dostal byt na Okružnej ulici v Revúcej, v ktorom žije dodnes. Do Komunistickej strany Slovenska vstúpil v roku 1980. Po revolúcii ho oslovili, aby kandidoval za primátora mesta Revúca. V prvých slobodných voľbách v roku 1990 zvíťazil a stal sa primátorom mesta. Kandidoval za KSS. Na poste primátora vydržal jedno volebné obdobie. Následne mu ponúkli miesto prednostu na Mestskom úrade v Revúcej. Tam pracoval až do roku 2000, kedy odišiel do dôchodku. V čase dokumentovania žije v Revúcej ako dôchodca.