Pavel Zítek

* 1958

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
 
1x
  • „Obchodní sládek měl na starost restaurace, aby se v nich zlepšila péče o pivo a čepovalo se všude stejně. Abych přesvědčil výčepní i štamgasty, že to má být takhle. Prazdroj je zvláštní, velmi hořké pivo. Když ho špatně načepujete, na několikrát, hořké látky se koncentrují v pěně. Ale hořká chuť není pro lidi moc příjemná, preferují sladkou chuť. Když Pilsner Urquell správně načepujete, napití je trochu jako chuť dortu Harlekýn – snoubí se hořká se sladkou. Kromě toho pivo musí vypadat hezky, pije se i očima. Cíl je, aby pivo po načepování mělo kvalitu jako v pivovaře ve sklepě.“

  • „Ze začátku jsem v Gambrinusu dělal technologa, pak jsem postoupil na sládka, od roku 1994 jsem dva roky dělal šéfa Gambrinusu. Byla to nejkrásnější pivovarská léta. Všechno, o čem jsem se učil, všechny ty firmy, které vyráběly pivovarské zařízení, se po revoluci účastnily modernizace pivovaru. Ve škole jsme obdivovali na obrázcích varnu Seaman, CK tanky, mluvili jsme o tom. Zažil jsem v Gambrinusu nejkrásnější dobu, kdy se pivovar měnil. Představte si, že tam byly dvě varny z roku 1911 a 1913, pamatovaly Františka Josefa I., šrotovna byla taky z těchto let. A teď se to všechno mělo přeměnit, přebudovat. A u toho jsem byl, podílel se na tom, na to hrozně rád vzpomínám. Dodnes jsem šťastný, když přijdu do Gambrinusu a vidím to tam. Tak si řeknu: ‚Na tom ses trošku podílel.‘“

  • „Vždycky týden jsme měli školu a týden praxi. Chodili jsme pracovat do pivovaru. Už tenkrát jsem si zamiloval Gambrinus, byla tam méně fyzicky náročná práce a lidi tam na člověka koukali jako na budoucího sladovnického. Zatímco v Prazdroji byla těžká dřina a spousta dělníků i středních technických kádrů na nás koukala jako na levnou pracovní sílu. Gambrinus byl vždycky modernější, už když se postavil, byl velmi moderní. A všechny pokroky v pivovarství se odehrávaly v Gambrinusu. Když přišla nějaká nová technologie, nejdřív se vyzkoušela v Gambrinusu, pak se mohla implementovat do jiných pivovarů. Také do Prazdroje. Ale to je správné, Prazdroj byl vždycky velmi konzervativní. Nebyla a není to chyba, zkrátka je to první pivovar, který vyráběl světlý ležák, tak se tam musí udržovat určitá kontinuita. Musí se tam dodržovat takové ty klasické postupy.“

  • Celé nahrávky
  • 1

    Plzeň, 17.10.2024

    (audio)
    délka: 02:21:09
    nahrávka pořízena v rámci projektu Plzeňský Prazdroj
Celé nahrávky jsou k dispozici pouze pro přihlášené uživatele.

Jsem šťastný, že jsem pivovarský

Pavel Zítek v roce 2024
Pavel Zítek v roce 2024
zdroj: plzeňské studio

Pavel Zítek se narodil 13. července 1958 v Plzni. Jeho otec Jindřich byl lékař, matka Helena dělala účetní a ekonomku. Pamětníkův děda Josef Faltin, sociální demokrat, byl v 50. letech odsouzen na šest let, žalovala ho Ludmila Brožová-Polednová, prokurátorka Milady Horákové. Na gymnázium pamětníka nevzali, protože jeho otec byl po roce 1968 vyloučen z komunistické strany. Šel do učení v pivovarech Gambrinus a Prazdroj, pak na průmyslovou školu potravinářských technologií, obor kvasné technologie. Na pražské Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) pak studoval katedru kvasné chemie a bioinženýrství. Do Gambrinusu nastoupil jako technolog v roce 1985, krátce po razantním zdražení piva na podzim 1984 – dvanáctka z Prazdroje se tehdy téměř přestala prodávat, musela ji nahradit desítka z Gambrinusu. V roce 1992 postoupil z místa technologa na místo sládka, v letech 1994-1996 dělal ředitele (hlavního sládka) Gambrinusu. Na tohle období rád vzpomíná, protože proběhla modernizace pivovaru. V roce 2001 začal pracovat na oddělení licenčních výrob. Důvodem, proč se Prazdroj poprvé začal vyrábět v cizině, bylo zavedení vysokých dovozních cel na pivo. V roce 2008 se stal obchodním sládkem, měl na starost restaurace, jeho úkolem bylo, aby se v nich zlepšila péče o pivo a čepovalo se všude stejně.