Zdeněk Sedlmajer

Nejdřív přijeli Sověti na koních a po nich tanky

Pamětník během padesátých let
zdroj: Archiv pamětníka

Zdeněk Sedlmajer se narodil 1. června 1933 v Praze. Až do roku 1945 vyrůstal v pražských Ďáblicích. Zde se stal i svědkem několika událostí spojených se závěrem druhé světové války. Se svým strýcem objevil zastřelené německé vojáky, kteří se snažili na poslední chvíli utéct z Prahy před příchozí armádou. Nebo na vlastní oči viděl lynčování údajných nacistických konfidentů. Po konci války se rodině podařilo získat dům i s truhlářskou dílnou v severočeském Šluknově, kam se všichni jako noví osídlenci československého pohraničí přestěhovali. Otec se zde živil jako truhlář. To vše trvalo pouze do doby, kdy se dostali k moci komunisté. Otec po zákazu živností o možnost provozovat truhlárnu přišel. Poté se rodina se přestěhovala do nedalekého Cvikova. Zdeněk Sedlmajer se rozhodl pokračovat ve šlépějích svého otce a vyučil se truhlářem. Nastoupil do podniku Delta a začal pracovat v závodu sídlícím v Kunraticích u Cvikova. Zde pak působil až do důchodu. Jako celoživotní sportovec, fotbalový nadšenec a fanoušek pražské Slavie se stal aktivním podporovatelem kopané i v severních Čechách. Ještě s několika přáteli postavili tribunu, šatny a zvelebili hrací plochu ve Cvikově a v Kunraticích. V roce 2023 žil se svou manželkou a nejmladší dcerou v rodinném domě v Kunraticích u Cvikova.