Ivan Krutina

• „Já vím, že jednou jsme měli nějakej pořad poezie, na kterém já jsem místo toho, abych přednášel nějaký básničky, tak jsem pustil Krylovu desku Bratříčku, zavírej vrátka. A pak jsem k tomu měl komentář, protože oni se ptali, jak je to možný, že to takhle jako bylo. Tak jsem jim říkal vlastně, jak to bylo po příchodu ruských vojsk, nebo teda vojsk pěti států, do Československa, konkrétně do Prahy, no a co se dělo. Takže jsem se snažil popravdě říct, jak to tady vypadalo. Tak to vlastně z hlediska tehdejšího už mohla být protirežimní činnost, ale já jsem na to reagoval spíš jako historik, snažil jsem se o objektivní pravdu.“

• „No, já jsem to měl složitější, já jsem se přihlásil na tři školy. Nakonec mě vzali na dvě. Z toho na zahraniční obchod v Praze a na tuhle tu školu [Lomonosovova univerzita v Moskvě] a já jsem si řekl, že chtěl jsem být od rodiny pryč, chtěl jsem být nezávislej. Tak jsem si říkal, proč studovat zahraniční obchod, když můžu rovnou do zahraničí, tak jsem odjel. A tam jsem si vybral teda archeologii, protože jsem o ní leccos věděl a měl jsem i známý, který se tím zabývali. Například pana Stingla, indiánského náčelníka z muzea Náprstkova. A některý další, pana Turka, který přednášel na fakultě a zároveň byl jeden z výrazných pracovníků Národního muzea, a další samozřejmě. Takže proto jsem si vybral archeologii, tam jsem studoval u vynikajících akademiků Arcichovskýho a dalších, to nebudu všechna jména říkat.“

• „Já jsem to měl obtížnější v tom, že moji rodiče vlastně stáli takzvaně na druhé straně, že jo. Ti byli pro ten režim, kdežto děti samozřejmě ve škole byly proti, což je jasný. Takže jsem musel tak jako manévrovat mezi rodinou a životem, no. Což většina lidí to měla tak, že ve škole, v práci nemohla říkat to, co doma. A já jsem doma nemohl říkat to, co jsem si myslel ve škole nebo práci, že jsem to měl vlastně trochu naopak.“

• 1

Poznat svět je nejlepší škola života

Ivan Krutina
Ivan Krutina
zdroj: Archiv pamětníka

Ivan Krutina se narodil v 1. února 1951 v Praze. Jeho otec Vratislav Krutina byl politik Komunistické strany Československa (KSČ), poslanec a později také ministr zemědělství a ministr potravinářského průmyslu. Vystudoval střední všeobecně vzdělávací školu. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy se dostával do konfliktu s rodiči, protože okupaci odsuzoval. Po maturitě odešel studovat archeologii do Moskvy, aby se vymanil z vlivu rodičů. V Sovětském svazu se podílel na výzkumu slovanských sídlišť na území Novgorodu. V Moskvě se seznámil se svojí ženou Amálií a následně se jim narodil syn. Později společně vychovali ještě dceru a syna. Po ukončení studia se vrátil s manželkou a synem do Prahy. Na Karlovarsku bez větších problémů odsloužil základní vojenskou službu. Následující léta pracoval v Archeologickém ústavu na Malé Straně. Po pádu režimu se stal ředitelem muzea v Brandýse nad Labem. Roku 2022 žil v Praze.