Josef Tkáč

• „Jednou si vzpomínám, taky tam stála černá ‚šestsettrojka‘, to bylo ze začátku. Říkal jsem: ‚Vy čekáte na souseda, na pana Pavlištíka?‘ – ‚Zalez a neotravuj!‘ mně řekli. Soused potom došel z práce, řekl jsem mu: ‚Sousede, co jste to tam měl? Čekali na vás…‘ – ‚Pepo, to byli estébáci! To se ani nediv, že na tebe takhle mluvili…‘ Ať vypadnu, ať neotravuju.“ – „Jenom jednou jste je tam viděl?“ – „Ne, byli tam častěji.“

• „A hned za drátama byla taková prašná cesta, kde jezdili gazíkama pohraničáři. A byl tam takový potůček s rákosím. Tak jsme šli tím potůčkem a už jsem viděl druhé dráty. A už jsme skoro u nich byli. A najednou gazík. Přijel přesně na to místo, kde jsme to přestříhali. Jeden se samopalem běžel po jedné straně a druhý se psem po druhé straně potůčku, takového kaňonku. My schovaní. Z té strany, jak dojeli, od gazika nás neviděl. Ale doběhli k druhým drátům a zjistili, že nejsou narušené. Že tam určitě ještě budeme. Tak nás uviděli a: ‚Ruce vhůru!‘“

• „‚Rusové se na nás valej!‘ – ‚Dědo, co? Jak Rusové?‘ – ‚Jdou na nás Rusové a už střílejí, slyšel jsem to v rádiu!‘ Měl takové rádio po drátě nebo co to bylo… že přešli už Dukelský průsmyk, že jich vedou ti co za války, ti staří bojovníci, co to znali, a že jdou. Tak jsme vyběhli ven a teď všude lidi vybíhali a děda ještě s jedním, že budeme stavět barikády. Tak jsme převraceli, taky jsem pomáhal, převraceli jsme staré vozy, vytahalo se různé kamení a bordel, tím se zahradila cesta. Kurňa, těch pušek, samopalů, co se objevilo nábojů ještě z druhé světové války…“

• 1

Zlín, 29.09.2021

• 2

Zlín, 20.11.2023

Kdybych neměl tak angažovaného otce, trest by byl mnohem tvrdší

Josef Tkáč, 70. léta
zdroj: archiv pamětníka

Josef Tkáč se narodil v tehdejším Gottwaldově (dnes Zlín) 17. února 1953. Oba jeho rodiče pocházeli ze Slovenska. Zprvu žili v malém bytě v baťovském domku na Podvesné, později ve větším na III. Zálešné. Otec Petro Tkáč hned zkraje působení ve Svitu vstoupil do komunistické strany a stal se na dlouhá léta předsedou bytové komise. Oproti tomu matka Helena, rozená Džupinová, byla až do konce života silně věřící. V šestnácti letech se pamětník neúspěšně pokusil o přechod hranic do Rakouska. Vyvázl jen s podmíněným trestem, ale možnost studovat se pro něj uzavřela. Vyučil se frézařem a vojnu absolvoval v Písku v letech 1972–1974. Pracoval i jako řidič Montážního podniku spojů Praha nebo v kovoobráběcím družstvu Svedrup. Po roce 1989 samostatně podnikal – se společníkem založil firmu TAŠ, provozoval pilu, ale i koupaliště v Malenovicích. Roku 2023 žil ve Zlíně.