Jiří Stehlík

• Jiří Stehlík ukazuje, jak se pletlo na pletacím stroji Dopleta 382, na jejímž vylepšení pracoval se svým bratrem. Zlepšení spočívalo ve vybavení stroje přestavitelným počitadlem s možností odečítání jednotek a saněmi s doplněnými pomocnými zámky. Pomocnými zámky se pletací jehly zavádějí z polohy pracovního klidu do polohy pracovní, což usnadňuje obsluhu při pletení vzorů.

• „Pak byla ještě jedna překážka u toho stroje. Tam, kde se shazuje nebo jak se posunuje úplet, tak tam jsou plíšky, říkalo se tomu lamely. Měly dva takové zobáčky a ty bylo potřeba vyrobit v nástrojárně. A přestože jsme měli dobrou nástrojárnu, vedoucí mistr řekl, že tohleto nedokážou udělat, ať to dáme udělat do Totexu. Tak tenkrát vedoucí výroby požádal Totex, aby zhotovil ten nástroj. Oni to taky odmítli. Takže nám nezbylo nic jiného, než že jsme si ten nástroj udělali sami. Udělali jsme ho a musím říct, že do tří měsíců byl stroj připravený a bratr ještě s vedoucím výroby, s Pokorným, tenkrát odjeli do zkušebny do Brna a tam to napoprvé schválili. Takže stroj byl schválený, nakonec všichni měli radost, i nástrojárna, protože měli práci, protože tam byla spoustu nástrojů na součástky. No a za tři měsíce se to dostalo do výroby.“

• „Otec začal marodit, tenkrát tomu říkali srdeční vada. Teď by to asi nebyl problém vyléčit, ale tenkrát to problém byl. Nemoc pokračovala, zadýchával se, nemohl se pořádně nadechnout. Musím říct, že i ten fabrikant, kde dělal, měl pro něj pochopení, a dokonce mu začal vozit materiál k nám do domu, aby mohl dělat doma. Jenomže se to neosvědčilo, protože doma na to nebyl takový prostor, takže se to muselo zrušit. Pak to šlo takhle dál, byl dost často na nemocenské. A dokonce musím říct, bylo to za protektorátu, a byl dvakrát určitě, možná i třikrát, v lázních. Jednou, to vím určitě, to tady mám i podklady, fotografie, v Poděbradech a v Choceradech. A nic ho to nestálo. A vím, že i když byl nemocný, tak nějak jsme moc netrpěli bídou. Jednak proto, že jsme byli na venkově a základní potraviny jsme si vypěstovali, no ale když pak otec už nemohl, tak začal být problém. A také se pamatuju, co tenkrát otec udělal, když viděl, že už na to nestačí, o rodinu se starat. Naše matka mu to vyčítala a nechtěla o tom nikdy mluvit. Poslal dokonce dopis do prezidentské kanceláře, v jakém je stavu a že nemá dost sil, aby živil rodinu, jestli by nám nezaslali nějaký příspěvek. A musím říct, že tenkrát přišlo tolik peněz, že jsme se divili. Ale naše matka se za to styděla, nechtěla o tom nikdy mluvit. Ale skutečně to tak bylo.“

• 1

Frýdlant, 25.08.2023

Za tři měsíce jsme s bratrem museli vyvinout rychlejší pletací stroj

Jiří Stehlík v dílně Kovozávodů v 60. letech 20. století
zdroj: archiv Jiřího Stehlíka

Narodil se 6. dubna 1934 v Semilech jako první syn Františka a Boženy Stehlíkových. S rodiči a mladším bratrem Jaroslavem vyrůstal v Nouzově u Semil, kde jeho otec pracoval v truhlárně. V únoru 1945 otec zemřel, po válce se s maminkou a bratrem přestěhovali do Frýdlantu v Čechách, kam přicházeli Češi nahradit vysídlené německé obyvatele. Po vyučení jemným mechanikem kancelářských strojů nastoupil do Sdruženého komunálního podniku ve Frýdlantu. V letech 1954 až 1956 sloužil základní vojenskou službu. V roce 1955 se oženil s Hanou Bernardovou, s níž vychoval dceru Irenu a syna Jiřího. Po reorganizaci komunálního podniku a vzniku Kovozávodů ve Frýdlantu podával zlepšovací návrhy. V roce 1967 s bratrem Jaroslavem vyvinul dvoulůžkový pletací stroj Dopleta, který se stal fenoménem, protože umožňoval rychlé domácí pletení v době nedostatku oblečení v obchodech. V Kovozávodech, které se v roce 1978 staly součástí podniku Elitex Chrastava, pracoval až do odchodu do důchodu. V září 2023 žil se svou manželkou Hanou v rodinném domě ve Frýdlantu. Příběh pamětníka jsme mohli zaznamenat díky podpoře z města Frýdlant.