Jiří Stehlík (* 1934)

Za tři měsíce jsme s bratrem museli vyvinout rychlejší pletací stroj

• narodil se 6. dubna 1934 v Semilech jako první syn Františka a Boženy Stehlíkových

• s rodiči a mladším bratrem Jaroslavem vyrůstal v Nouzově u Semil, kde jeho otec pracoval v truhlárně

• po konci války se s maminkou a bratrem přestěhovali do Frýdlantu v Čechách, kam přicházeli Češi nahradit vysídlené německé obyvatele

• po vyučení jemným mechanikem kancelářských strojů nastoupil do Sdruženého komunálního podniku ve Frýdlantu

• v letech 1954 až 1956 sloužil základní vojenskou službu

• po reorganizaci komunálního podniku a vzniku Kovozávodů ve Frýdlantu podával zlepšovací návrhy

• v roce 1967 s bratrem Jaroslavem vyvinul dvoulůžkový pletací stroj Dopleta

• v Kovozávodech, které se v roce 1978 staly součástí podniku Elitex Chrastava, pracoval až do odchodu do důchodu

• v září 2023 žil se svou manželkou Hanou v rodinném domě ve Frýdlantu, v němž vychovali dceru Irenu a syna Jiřího

Jiří Stehlík se svým mladším bratrem Jaroslavem vyvinul na konci šedesátých let 20. století dvoulůžkový pletací stroj Dopleta, který urychlil domácí pletení a oproti jednolůžkovému pletacímu stroji dokázal plést různé vzory a dokulata. Ve frýdlantském podniku Kovozávody přitom bratři Stehlíkovi nepatřili mezi vývojáře, měli ale bohaté praktické zkušenosti z výroby a po svém tatínkovi zdědili zručnost a lásku ke konstrukční práci. Díky tomu dokázali za tři měsíce splnit úkol, na který jejich kolegové nestačili. Dvoulůžková Dopleta se stala fenoménem – umožňovala českým ženám plést oblečení, kterého se v socialistických obchodech nedostávalo.

S maminkou často chodíval pěšky

Narodil se 6. dubna 1934 v semilské nemocnici jako první syn Františka Stehlíka a jeho ženy Boženy. O tři roky později se narodil jeho bratr Jaroslav a pamětník si na to dobře pamatuje. „Šel jsem s tatínkem do nemocnice, ale nepustili mě na pokoj. Dokonce si pamatuji, že to byl pokoj číslo deset. Tatínek poprosil jednoho pána na chodbě, aby mě pohlídal.“

Maminka byla v domácnosti, tatínek pracoval jako truhlář v truhlárně u Steinů. Řemeslo se vyučil v Chuchelně u truhlářského mistra, který mu k jeho svatbě v říjnu 1933 nechal vyrobit nábytek. Rodina bydlela v Nouzově, který je dnes součástí Semil. „Byla to osada s pár domky, a přitom tam byla nově postavená škola, do které jsem to měl pár kroků,“ vypráví pamětník.

I tak v dětství často chodil pěšky – s maminkou a bratrem navštěvovali rodinu maminky ve Žlábku u Tatobit. Dvanáct kilometrů z kopce a do kopce museli zdolat někdy i dvakrát týdně, a to nosívali třeba brambory ve velkém proutěném koši. „Tenkrát si rodiny hodně pomáhaly,“ tvrdí pamětník a dodává, že se vždy těšil na zastávku v cukrárně v Semilech. Když cestou natrhali jahody trávnice, dostali za ně zákusky zdarma.

Tatínek byl truhlář i zručný konstruktér

Dětství má spojené také s koníčky svého tatínka, kterého bavila elektrotechnika a dokázal sestavit radiový přijímač. „Prodával je sousedům, ale nic z toho neměl. Maminka se zlobila, protože lidé s nimi neuměli zacházet, rozbili je a nosili mu je zpátky. Dokonce si postavil malou větrnou elektrárnu,“ říká pamětník a ukazuje fotografii, na které u ní stojí s maminkou a s bratrem.

Dobu války má pamětník spojenou s obavami o zdraví svého tatínka, kterého stále více omezovala jeho srdeční vada. Domnívá se, že dnes by ji lékaři dokázali operací vyléčit, v tehdejší době na ni ale pacienti umírali. S vděčností vzpomíná, jak rodinu v době otcovy nemoci podporovalo okolí. Zaměstnavatel mu umožnil pracovat doma, mohl čerpat nemocenskou a třikrát jet zdarma na léčení do lázní.

„Když už byl na tom otec zle, tak poslal dopis do prezidentské kanceláře, což mu matka zazlívala. Přišla spousta peněz, i poté, co v únoru 1945 zemřel. Podpořily nás různé organizace i fabrika, kde pracoval,“ popisuje pamětník.

Po válce se rodina přestěhovala do Frýdlantu

Tři měsíce po otcově smrti skončila válka a maminka pamětníka se rozhodla přestěhovat do Frýdlantu, kde bylo mnoho pracovních příležitostí po vystěhování místních Němců. Ti tvořili na celém Frýdlantsku převážnou většinu obyvatel, po válce je v početných zejména textilních továrnách museli nahradit nově příchozí Češi.

Pamětníkovi bylo jedenáct let, maminka chodila do práce a on s bratrem a s kamarády poznávali okolí. Přitom nacházeli zbraně, které po lesích nechali ustupující němečtí vojáci. „Zbraně byly všude. Jednou jsme na vozíku přivezli domů kulomet a náboje. A také mi jednou bouchla v ruce rozbuška, ještě mám na to na ruce památku,“ říká a ukazuje jizvu.

V lese zůstala opuštěná dokonce i německá auta. Jedno takové našel a opravil jeho švagr. Chtěl také takové a našel ho na inzerát u České Lípy. „Vytáhli ho ze stodoly, kde byla sláma a slepice,“ doplňuje vyprávění pamětníka jeho manželka Hana Stehlíková a dodává, že německé vojenské auto bylo její nejoblíbenější pro rodinné dovolené. Oba vzpomínají na to, že v srpnu 1968 lidé jejich auto považovali za vozidlo sovětské armády a spílali jim.

V Kovozávodech s bratrem vyvinul dvoulůžkový pletací stroj

Svatbu měli v červnu 1955, když pamětník sloužil základní vojenskou službu. Vzal si kolegyni Hanu Bernardovou ze Sdruženého komunálního podniku, kam nastoupil po vyučení jemným mechanikem kancelářských strojů. V dubnu 1959 se podnik stal součástí Kovozávodů řízených okresním národním výborem a hned na začátku své existence se proslavil na 1. mezinárodním strojírenském veletrhu, který se konal v Brně v září 1959.

„Kovozávody ve Frýdlantě v Čechách vyrobily dokonalý pletací strojek, na kterém se dá plést všechno od svetrů a sukní až po šaty,“ hlásil z veletrhu týdeník Vlasta pro ženy o jednolůžkovém pletacím stroji Dopleta 160, který vyvinuli kolegové Jiřího Stehlíka. I on sám podával zlepšovací návrhy a za mimořádné odměny si koupil svoji první motorku Jawa 350. Říká, že tehdy stačilo, když odváděl dobrou práci, pro lepší finanční ohodnocení se nemusel politicky angažovat. K vývoji dvoulůžkové Doplety se dostal až poté, co se jeho kolegům nedařilo.

„Podnik dostal za úkol z okresu, aby původní Dopletu vylepšil na dvoulůžkový stroj, na kterém by se daly dělat složitější úplety. Zkoušeli to naši vývojáři, ale dva jejich návrhy neprošly zkušebnou v Brně. Podnik byl pod velkým tlakem a můj vedoucí si vzpomněl na mne s bratrem, že bychom to mohli zvládnout. Ředitel souhlasil, dal nám volnou ruku a lhůtu tři měsíce,“ popisuje Jiří Stehlík, který stejně jako jeho mladší bratr Jaroslav zdědil po tatínkovi talent pro mechanické a elektrotechnické konstrukce.

Jako vzor jim sloužil zahraniční pletací stroj, který ovšem nemohli okopírovat kvůli patentu. Nakonec se jim šibeniční termín podařilo dodržet, protože si potřebné součástky vyrobili v dílně sami. „Do tří měsíců byl stroj připravený a prošel zkušebnou v Brně a za další tři měsíce šel do výroby,“ vzpomíná pamětník na rok 1967, kdy frýdlantské Kovozávody spustily novou vlnu zájmu o nový stroj Dopleta 380, na který si šetřily ženy po celém Československu.

Pletení na dvoulůžkové Dopletě bylo dvacetkrát rychlejší než ruční a nahrazovalo nedostatek pleteného zboží v socialistických obchodech. Každý rok vycházel magazín „Dopleta“ se vzory a návrhy pro každý rok. „Bratr pracoval na dalším vylepšení, které by pletení ještě více zautomatizovalo, ale bohužel v roce 1976 zemřel v devětatřiceti letech na rakovinu. Jeho nástupce novému stroji nerozuměl, o dva roky později Kovozávody převzal Elitex z Chrastavy a jeho vývojáři už stroj nijak nevylepšili,“ vzpomíná Jiří Stehlík.

Vývoj po pádu komunismu ho zklamal

Fenomén Doplety definitivně ukončila sametová revoluce, která otevřela volný trh. I když pamětník pád komunistického režimu uvítal, při zpětném hodnocení konstatuje, že Frýdlantu svoboda prosperitu a rozvoj nepřinesla – zkrachovala většina textilek včetně Elitexu v Chrastavě.

Dnešní Frýdlant se mu líbí méně než ten poválečný. Vzpomíná na kašny s pitnou vodou, které byly všude po městě, četná zahradnictví a benzínovou pumpu na náměstí před restaurací U bílého koně, kam jezdil tankovat ještě starým způsobem. „Benzín se prodával tak, že pumpa vedla do sudu, nad ním byla pověšená skleněná pětilitrová nádoba a do ní se napumpovalo pět litrů a pustilo se to do nádrže,“ popisuje Jiří Stehlík a dodává, že druhá pumpa stála před železným mostem a patřila k drogerii.

V důchodu zvelebil rodinný dům, ve kterém s manželkou vychovali dceru Irenu a syna Jiřího a ve kterém žil i v září roku 2023. Jeho poselství pro budoucí generace zní, aby mládež i v době rychlého technologického vývoje více naslouchala starší generaci.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Markéta Bernatt-Reszczyńská)