Vlasta Stádníková

• „To byla takzvaná balíčková aféra. Jestli jste někdy slyšel, co to bylo? To tehdy tři ministři – ministr [Jan] Masaryk, doktor [Prokop] Drtina a kdo byl ten třetí… teď si nevzpomínám… [Petr Zenkl], dostali takzvaný balíček. A v tom balíčku byly třaskaviny. Prostě bolševik je už tehdy chtěl takhle odstranit, že jim to poslal. A včas, snad než jim to dali, prostě včas se zjistilo, že jsou v tom třaskaviny, které je měly oddělat. Tomu se říkalo balíčková aféra.“

• „To si trochu pamatuju. To bylo dost… hodně tristní. Takhle v té ulici z okna jsem viděla, jak táhnou žebřiňák naložený slámou… tedy senem. A nahoře na tom seně leželi mrtví. Ten vůz netáhli koně, nýbrž ti Němci. Nevím, kdo byl vepředu, ale vzadu to tlačily ženy, které svlíkli do půli těla, což bylo otřesný.“

• „Vím, že se jezdívalo na venek pro takzvaný proviant. Z dnešního pohledu nechápu, že naši mě klidně už jako devítiletou holku poslali vlakem do Lysé nad Labem, ještě o stanici dál, do Stratova, abych odtamtud něco přivezla. Protože děti na nádražích nekontrolovali. Bývala vždycky prohlídka, že zastavovali lidi vystupující z vlaku a kontrolovali, co mají v taškách. A když poslali mě, říkali: ,Tebe nikdo kontrolovat nebude.‘ Tak jsem jela a něco jsem přivezla. Měla jsem vždycky bandasku s mlékem, možná i chleba, hrudku másla. A vím, že právě jednou se mi stalo, že jsem to mléko nějak vylila. V tramvaji, když už jsem měla z osmnáctky vystupovat, jsem nějak to mléko zvrhla. Ale nikdo mi nic neudělal. Jak to tam potom uklidili, nevím. Tramvaj jela dál a mlíka bylo polovic.“

• 1

Lidé, kteří před otcem dřív smekali, po roce 1948 přecházeli na druhý chodník

Vlasta Stádníková při natáčení
zdroj: natáčení Post Bellum

Vlasta Stádníková se narodila 24. února 1933 v Praze v rodině ministerského rady JUDr. Bohumila Kofroně. Vyrůstala v Terronské ulici v Dejvicích, kde její rodina žila v domě obývaném převážně zaměstnanci ministerstva vnitra a spravedlnosti. Na konci druhé světové války byla svědkyní odjezdu německé armády, ale i týrání německých civilistů. V roce 1945 začala studovat pražské dívčí gymnázium sv. Voršily. Ministerstvo spravedlnosti, kde pracoval její otec, zasáhla roku 1947 tzv. balíčková (krčmaňská) aféra: třem nekomunistickým ministrům, včetně ministra spravedlnosti Prokopa Drtiny, byl doručen balíček s výbušninou. Původci pokusu o atentát byli zřejmě komunisté. Bohumil Kofroň byl pověřen vyšetřováním tohoto incidentu. Bezprostředně po nástupu komunistů k moci 25. února 1948 byl z ministerstva propuštěn. Vlasta Stádníková dostudovala gymnázium, nebyla však přijata na lékařskou fakultu a našla si práci v ústavu tělovýchovného lékařství. Roku 1954 se seznámila se svým budoucím manželem, sochařem Karlem Stádníkem. Tento absolvent ateliéru Otakara Španiela na AVU nechtěl pracovat na prorežimních sochařských zakázkách, a tak se v 50. letech živil jako restaurátor. (Nahrávka je nedokončena kvůli indispozici pamětnice.)