Helena Fraňková

• „Mně ne [nenabízeli jí vstup do KSČ], ale nabízeli to manželovi, protože on byl vedoucí na polesí. A víš co, hodně ho o to uháněli. Říkali: ,Hele, pane Franěk, máte tady tři děti. Ty se nedostanou nikam na školu. To budete mít problém.´ Pepa říkal: ,Ne, půjdou do lesa, dělat do lesa, když je nikde na škole nevezmou, ale já do strany v životě nepůjdu.´ Ale byli jsme u těch vojáků. Byla tam Pohraniční stráž.“

• „Manžel měl sestru Boženku. Ta se taky vdala a vzala si nějakého bachaře. My už jsme žili tady [Nové Hutě]. Už jsem byla vdaná, už jsme měli holku. Najednou k nám přijede policie. Já říkám: ,Ty, Pepo, co chtěla policie? Co jsme provedli?' 'Musíme jet domů.' Jak měla Božka [manželova sestra] manžela, tak zastřelil manželku, dědu, jako tchána, a sebe v jednom baráku.“

• „Maminka mě dala k jednomu sedlákovi, který měl devět dětí. Posílal je do školy a já jako jedenáctiletá dvanáctiletá jsem ještě miminko přebalovala, prala, nosila vodu asi půl kilometru. Asi tři měsíce mě neposlal do školy. Mě vůbec neposlal do školy a jeho děti chodily do školy. Já jsem se starala jenom o tu jejich domácnost.“

• 1

Borová Lada, 08.01.2024

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihočeský kraj

Kdyby nebylo dobrých sousedů, umřeli by hlady

Elen Fraňková při natáčení, 2024
zdroj: Post Bellum

Elen Fraňková se narodila 1. května 1941 jako nejmladší ze čtyř dětí Rosálie a Ondřeje Filiapjakových v malé vesnici Línia na středním Slovensku. Pocházela z velmi nuzných poměrů. Rodinu živilo malé hospodářství. Když byl Elen asi jeden rok, do vsi vtrhla německá armáda a jejich hospodářství vydrancovali. Otce, který rodinu a živobytí bránil, zbili tak, že do několika dní nato zemřel. Poté rodina zažila opravdovou bídu. Jen díky podpoře ostatních ve vsi se rodině podařilo dočkat se konce války. Po válce nastoupila Elen na základní školu. Složitá rodinná situace nedovolovala, aby mohla chodit do školy pravidelně. Asi od 11 let, stejně jako její sourozenci, musela místo školní docházky pracovat u místních sedláků. V roce 1959 přijela na brigádu na Šumavu, kde se seznámila se svým budoucím manželem Josefem Fraňkem, polesným na Nových Hutích. V roce 1960 se vzali a narodila se jim dcera Martina a později syn Ladislav. V roce 1961 se v rodině sestry Josefa Fraňka stala tragédie. Sestru Boženu Sviňkovou a jejího otce zastřelil sestřin manžel Karel Sviňka, který poté spáchal sebevraždu. Zůstal po nich několikaměsíční synek Rostislav. Elen Fraňková s manželem neváhali a malého synovce si osvojili. Od 60. let pamětnice pracovala a žila v pohraničí na Šumavě. Nikdy nevstoupila do Komunistické strany Československa (KSČ). V době natáčení (2024) žila v Borové Ladě.