Jarmila Drachová

• „A já jsem zažila hroznou věc. Tatínek nás, když se to všechno zklidnilo pak, tohle všechno ustalo, tak vím, že tatínek nás pak vedl na Pankrác, tam byla nějaká prádelna, oni tomu říkali Katyň. A nezapomenu do smrti, tam ležely děti, které Hitlerjugend umučili. Vypíchané oči měly, byly podřezané, umučené… A tatínek mě vysadil, ještě i bráchu jako do toho, tam byla taková malá okna, na to nezapomenu. My jsme se na to podívali a já jsem začala strašně křičet a plakat, tak on radši honem s námi odešel. Maminka mu pak hrozně vynadala, proč nás tam vedl. Prý chtěl, aby věděli, co tady ti Němci napáchali.“

• 1

Praha - Chodov, 25.10.2019

Všichni jsme si rovni a máme na tomhle světě nějakou cenu

Jarmila Drachová, 2019
zdroj: PNS

Jarmila Drachová se narodila 31. srpna 1934 v Praze a měla ještě sestru a bratra. Rodina bydlela v Praze v Nuslích. Absolvovala základní školu Ladislava Hanuse (dnes ZŠ Křesomyslova), za války v ní měli Němci uložené zbraně. Vzpomíná na bombardování Prahy na začátku roku 1945, na děti umučené Hitlerjugend v prádelně na Pankráci a na osvobozování Prahy. Jarmila Drachová zpívala, hrála divadlo – jako dítě hrála dokonce na Fidlovačce dětské role. V září 1949 odešla do Jaroměře do školy podniku Silka, po roce se vrátila domů se žloutenkou a školu tak nedokončila. Zaměstnání pak našla jako sekretářka v družstvu ESA, kde pracoval její tatínek jako dělník a kde zůstala až do roku 1955, kdy se provdala. Narodily se jí tři děti, o to nejstarší tragicky přišla, když mu bylo šest a půl roku. V roce 1965 emigroval bratr pamětnice do západního Německa poté, co si zaplatil zájezd do Maďarska a zůstal ve Vídni. V roce 1969 Jarmilu Drachovou komunisté pustili do Itálie, kde navštívila svoji tetu, která tam odešla již v roce 1929. Děti s sebou vzít nesměla. Ve Vatikánu se zúčastnila pohřbu kardinála Berana. V listopadu 1989 chodili s manželem demonstrovat na Václavské náměstí a oba fandili Václavu Havlovi, aby se stal prezidentem. Jarmila Drachová v roce 2019 žila v domově pro seniory v Praze na Chodově.