Jitka Coufalová

• "Na druhý den jsme šli do města a oni teda na náměstí stříleli, poněvadž se tam nějací lidé nechtěli smířit s tím, že jsou tady. Spousta lidí ležela pod chodníky a pod obrubníky, nicméně pět lidí tam stejně zastřelili. A tak jsme utekli na internát a před internátem nám zastřelili kluka. Ten měl devatenáct let a byl to syn od našich kuchařů, co nám připravovali celou stravu, byl to jejich syn a bylo to škaredé. My jsme měli strach. Tak jsme se sebraly a z toho učení či z té práce jsme se vlastně rozhodly s holkami, že tam nebudeme a že pojedeme domů, protože všechno bylo rozbité. Chodníky byly rozbité, všude stáli vojáci, všichni jsme prostě měli strach. Takže jsme se sbalili a jeli jsme domů. A když jsme jeli z Prostějova do Olomouce, tak okolo celé trati stáli vojáci s namířenými samopaly, což jsme normálně leželi na sedačkách, měli jsme strach hlavu vystrčit a to byl takový ten první zážitek."

• 1

Litovel, 21.03.2019

Když se člověk usmívá, hned je lepší svět

Jitka Coufalová v roce 2019
zdroj: Archiv PNS

Jitka Coufalová se narodila 13. listopadu 1950 v Olomouci jako nejmladší z pěti dětí. Vyrůstala v nedaleké Litovli. Přihlásila se na Střední školu oděvní v Prostějově na obor pánská krejčová. V srpnu roku 1968 absolvovala školní praxi a pobývala na internátu v Prostějově, když do města dorazily jednotky okupačních armád zemí Varšavské smlouvy. Dne 25. srpna 1968 dezorientovaní vojáci v Prostějově začali pálit do civilistů. Výsledkem byly tři zmařené lidské životy a řada zraněných. Jitka se za dramatických okolností následující den dostala vlakem domů, ale po několika dnech se musela na internát, poničený střelbou, vrátit. Po vyučení pracovala jako krejčová jen krátce, poté vystřídala řadu povolání. V létě roku 1997 během povodní dům rodiny Coufalových zaplavila voda. Rodina tehdy přišla o veškeré vybavení.