Josef Čermák

• „O vrácení jsme žádali a můžu říct, že to také dost dlouho trvalo a s nemalými obtížemi. Hlavně osvobození táty, který byl odsouzen soudem. Stala se taková zajímavá věc po revoluci. V Praze před Nejvyšším soudem bylo řešené tátovo odsouzení – a tam to dopadlo tak, že Nejvyšší soud naši žádost na rehabilitaci zamítnul s tím, že se paní advokátka zapomněla odvolat proti pokračování soudu. A tak nám rehabilitaci původně zamítli. Byly to opravdu dlouhé tahanice i po sametové revoluci.“

• „Bylo to 6. prosince roku 1953, kdy jsme opustili Lhotu [pod Přeloučí]. Přijel ozbrojený doprovod, který určoval, co si můžeme vzít. Měli jsme elektrickou pračku, kterou jsme si nemohli vzít, a tu nakonec naložili tajně, když se dozorci nekoukali. Psací stroj po Němcích také zakázali, prostě určili věci, které si nesmíme s sebou vzít. A nejhorší, co si pamatuji, bylo, když nás 6. prosince naložili, tak samozřejmě dozor seděl vevnitř v kabině Reny, ale my – to znamená já jako třináctiletý kluk, maminka a maminka měla ještě matku – tak my tři samozřejmě, nás posadili na korbu náklaďáku, zabalili nás do dek a na korbě náklaďáku jsme cestovali. A teď se dostávám k tomu nejhoršímu, že když nás naložili a odjížděli jsme, tak nejvíce brečela maminka matky a celou dobu se pořád jen ptala: ‚Kam nás vezete?‘“

• „Po únoru [roku 1948] začal v rámci kolektivizace sílit nápor na zakládání JZD, ale tatínek byl samozřejmě proti, takže se ho potřebovali zbavit. Jeho referentská práce na místním výboru, kde zatajil nějaké dodávky, to byl první začínající nátlak, aby se ve Lhotě [pod Přeloučí] udělalo JZD. A tedy došlo k odsouzení otce na deset měsíců a začalo zabavování majetku.“

• 1

Hradec Králové, 11.05.2023

Na Čest práci jsem si nikdy nezvykl

Pamětník se svou vnučkou v roce 1997
zdroj: Archív pamětníka

Josef Čermák se narodil 31. října 1938 v Pardubicích do zámožné sedlácké rodiny, která kromě polností vlastnila i mlýn ve Lhotě pod Přeloučí. Otec Josef Čermák st. odmítl vstoupit do jednotného zemědělského družstva (JZD), a proto byl roku 1951 křivě obviněn a poté odsouzen na deset měsíců. Rodině byla následně zabavena polovina majetku. Posléze byla potrestána i matka a tím rodina přišla o zbylý majetek. Socialistickému režimu to nestačilo, a proto byla rodina násilně vystěhována a přesídlena ze své rodinné usedlosti. Josefu Čermákovi se i přes nástrahy a obstrukce ze strany komunistického aparátu podařilo vystudovat střední zemědělskou školu. Jeho samotného zemědělství tolik nepřitahovalo, a tak strávil celý zbytek svého profesního života v Pozemních stavbách. Otec se svého očištění dočkal až v roce 1991. Na rodinném statku dnes hospodaří oba synové pamětníka. Dodnes cítí nenávist vůči komunistům. V roce 2023 žil pamětník v Pardubicích.