Marie Zbořilová

Tři roky války strávila v nuceném pracovním nasazení

Marie Zbořilová při natáčení pro Paměť národa, 13. července 2023, Náměšť na Hané
zdroj: Paměť národa

Marie Zbořilová, rozená Mácová, se narodila 28. listopadu 1926 v Otíně na Jihlavsku, odkud pocházela rodina její maminky. Byla jediným dítětem manželů Václava Františka a Marie Mácových. Maminka měla německé předky. Otec se vyučil stolařem, matka byla v domácnosti. V letech 1932 až 1939 žili ve slovenské Nitře, kde měl otec práci v letecké dílně. V souvislosti se vznikem Slovenského státu pak museli Slovensko opustit a vrátili se do Olomouce. Marie byla ještě nějakou dobu s matkou v Otíně, než otec v Olomouci všechno připravil. Poté v Olomouci dokončila měšťanku a vystudovala dvouletou obchodní školu. Za války byla pamětnice tři roky nuceně nasazena v Pardubicích na letišti, dvakrát zde prožila nálety na město. Po skončení války se vrátila do Olomouce, pracovala v bance. Roku 1948 se provdala za Aloise Zbořila, jehož rodině byl znárodněn koloniál, odešel pak do Jáchymova, kde pracoval v dole. Rodina jej následovala poté, co zařídil bydlení. Manželům se narodili dva synové. V Jáchymově zůstali do začátku jejich školní docházky, pak se vrátili do Olomouce, kde Marie Zbořilová pracovala v nemocnici jako kancelářská síla. S manželem vychovali dva syny. Marie Zbořilová žila poslední léta v domově pro seniory v Náměšti na Hané, zemřela v červenci 2023.