Norma Zabka

Jako newyorské dítě jsem nechtěla mít s češtinou a Čechy nic společného

Jako mladá gymnastka
zdroj: Sokol Museum online

Norma Zabka se narodila jako Norma Briza uprostřed československé čtvrti v samém centru New Yorku 7. srpna 1928. Její rodný dům stál hned naproti Sokol Hall – budovy Sokola. Z území Československa – tehdy ale ještě neexistujícího státu – se do Spojených států přistěhovali její prarodiče někdy v druhé polovině 19. století. Rodiče Helena a Frank se potkali pravděpodobně v Baltimoru, ale celý život strávili v New Yorku v přistěhovalecké čtvrti, která se rozprostírala mezi ulicemi 70. až 80. v takzvaném Upper East Side. Tehdy tam stál jeden český obchod vedle druhého, několik kostelů, knihovna i banka. S rozvojem města se po druhé světové válce velká část československé komunity vystěhovala do odlehlých předměstí, Norma ale zůstala až na několik přestávek celý život v tomto okolí. Do Sokola začala chodit asi v pěti letech. Později tam poznala taky budoucího manžela. Zamilovala se nejen do něj, ale i do gymnastiky, a to natolik, že se jí věnovala naplno celý život. Vystudovala tělesnou výchovu na newyorské univerzitě NYU, předcvičovala v Sokole, vyučovala na univerzitě Hunter College, složila několik zkoušek pro rozhodčí a díky tomu se dostala na olympijské hry v Los Angeles, Soulu, Atlantě a Barceloně. Stála u základů rytmické gymnastiky jako samostatné disciplíny v USA. Přestože jako malá po nástupu na základní školu nechtěla mít nic společného s češtinou ani s čímkoliv českým, k zájmu o českou kulturu a dění v zemi se díky působení v Sokole dostala přirozeně. S nadšením sledovala vystoupení a úspěch Věry Čáslavské na olympijských hrách v Mexiku. Co nejvíce se snažila v Sokole naučit od legendy Marie Provazníkové, která v roce 1948 emigrovala během olympiády v Londýně. Marii Provazníkovou považovala Norma Zabka za svou mentorku a společně pracovaly na rozvoji newyorského Sokola. Norma Zabka se na 27 let stala prezidentkou newyorské Sokol Hall a v 90. letech se zúčastnila prvního znovuobnoveného všesokolského sletu v Praze. V roce 2023 žila ve svém bytě na Manhattanu, jen několik bloků od místa, kde se narodila.