Zdeněk Brož

• „V práci pořád chtěli, abych se stal komunistou, protože jsem byl jedním z nejlepších pracovníků. Nemohli se se mnou pochlubit, protože jsem nebyl ve straně. To mi vyčítali. Povídal jsem, že nebudu ve straně a mám k tomu své důvody. Chtěli je slyšet, tak jsem jim to jednou musel říct. Otec, když jsme bydleli ve Vintířově, tak ho syn jeho kamaráda udal. Za to, co říkal o prezidentu Zápotockém. Když táta pracoval na Kladně a chodil tam do hospody, Zápotocký tam hrál na harmoniku. Byl věčně nezaměstnaný, nikdo ho nechtěl zaměstnat. Táta mu kolikrát dal dvacetikorunu, a to byly nějaké peníze, aby mu zahrál, protože táta velice rád zpíval. A za tyhle řeči ho udali. Tak ho vzali a půl roku byl zavřený v chemičce.“

• „Byli dva revizoři a ti pocházeli z Velimi, kousek za Prahou. Říkali strýčkovi: ‚Pane Kaiser, my vám vždycky zavoláme, ale nesmíme říct, kdy přijedeme. Jenom řekneme, že chceme na dva dny dva pokoje. Přijedeme a víte, co máte dělat.‘ Tak poté, co zavolali, jsme s tátou chodili po mlýnech v okolí a hlásili, že přijede revize. Dávali nám za to tři až pět kilo mouky, byli rádi, že jsme jim to řekli. Tolik mouky jsme nikdy neměli jako za války. Táta ji měnil za kouření. Revizoři přijížděli průměrně jednou za šest neděl, a když jsme oběhli šest mlýnů, tak jsme měli dvacet kilo mouky.“

• „Otec byl v roce 1941 taky zavřený. U strýčka v hospodě čistil záchody a přišel tam nějaký chlap a říkal: ‚Po válce tady na těch stromech budete viset.‘ Tak mu ji fláknul a ráno pro něj přišli. Naštěstí byl jenom na gestapu v Kladně, a to se ještě za dva měsíce dostal zpátky. Měl se dobře, protože přinesl i hodinky. Spravoval jim topení a topil, takhle jim nikdo netopil jako on. To ještě přišel, ale potom od roku 1943 už bylo hůř. Jinak si nás Němci moc nevšímali, ale na udávání byli prevíti.“

• 1

Chodov u Karlových Varů, 24.04.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Karlovarský kraj
  • 2

Chodov u Karlových Varů, 20.06.2023

V pohraničí si splnil sen. Otce tu ale komunisti nuceně drželi v chemičce

V době povinné vojenské služby, 1953
zdroj: Archiv pamětníka

Zdeněk Brož se narodil 27. ledna 1931 ve Slaném. Jako malý se v roce 1937 účastnil pohřbu T. G. Masaryka v Praze. Za německé okupace jezdili s otcem varovat hospodáře v okolí před kontrolami revizorů. Během holocaustu přišel o svého blízkého kamaráda. Jeho otce Františka Brože věznilo dva měsíce gestapo. Po válce rodina odešla žít do pohraničí, usadili se v Chodově u Karlových Varů. Pamětník se vyučil kotlářem a pracoval v různých podnicích těžebního průmyslu. Otec po sloučení sociální demokracie s Komunistickou stranou Československa (KSČ) odmítl vstoupit do strany. S komunisty se poté dostal do konfliktu, když ho někdo udal za pomlouvání Antonína Zápotockého, půl roku poté musel nuceně pracovat v chemičce. Zdeněk Brož se celoživotně věnoval chovu drobné domácí zvěře, pořádal chovatelské výstavy a za svou činnost získal i ocenění Senátu ČR. V roce 2024 žil v Chodově.