Eva Derman

• „Viem, že sme dostali, niekto dostal telefón v tom internáte, že Rusi sú u nás v Československu, tak to sme počuli. Čo ja som tiež vedela, že moji rodičia asi pred... si pýtali vízum turistické s bratom ísť do Juhoslávie. A oni ma kontaktovali, keď boli v Juhoslávii, a to nejako vyšlo, že oni tam boli asi týždeň alebo dva pred inváziou, takže ja som vedela, že oni neboli doma v Československu, keď bola invázia.“

• „Jeden deň, čo už Nemci mali, tam bola fronta, že jedeň deň predtým... To mi dala ako príklad, že nie všetci Nemci boli zlí, a že boli v nejakej izbe schovaní, asi niekto ich znovu tam udal, a nejaký nemecký vojak tam prišiel a pýtal si od nich doklady. A tak tam tie doklady bolo napísané, že sú židia a povedal, že prídem pre vás zajtra a oni na druhý deň už boli preč. Takže on musel vedieť, že už nebude zajtra.“

• „Viem, že mi povedala, že ona bola už zasnúbená a že jej snúbenec odišiel v tom prvom transporte. A mi hovorila, že ona išla za jeho matkou, a ľudia vtedy utekali do Maďarska, a že išla za jeho matkou a povedala jej, nech ide do Maďarska, lebo ho povolali, nech nikam nejde, že jeho matka odpovedala: ‚Nie, my ako sme dobrí občania štátu a keď dostaneme príkaz, tak robíme, ako nám prikážu.‘ A on sa nevrátil."

• 1

New York City, 01.12.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Mama túžila byť madam Curie, ale keď jej zakázali študovať, chcela, aby som pokračovala v jej sne

Eva Derman
Eva Derman
zdroj: natáčanie

Eva Derman sa narodila v Leviciach 29. mája 1947. S rodičmi ale žila odmalička v Šahách, ktoré patrili počas vojny Maďarskému kráľovstvu. Pochádza zo židovskej rodiny. Starí rodičia z otcovej strany boli počas 2. svetovej vojny zavraždení a skončili v masovom hrobe. Starých rodičov z matkinej strany počas vojny poslali do Senohradu, kde Evin starý otec pôsobil ako lekár. Pomáhal im tam katolícky kňaz, ktorý ich chránil aj počas ukrývania, keď už pre nich neplatila výnimka. V roku 1943 mali Evini rodičia svadbu. Jej otec bol lekár, a tak mali výnimky až do augusta 1944. Potom sa taktiež ukrývali v horách. Po vojne sa usadili a začalo sa im dariť. Eva začala navštevovať základnú školu v Šahách a v roku 1957 sa presťahovali do Modry, kde Evin otec pomáhal zakladať nemocnicu. Strednú školu vychodila taktiež v Modre. Potom nastúpila na vysokú školu do Bratislavy, odbor fyzika – chémia. V júli 1968 odišla na stáž do Frankfurtu. Jej rodičia sa po invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa rozhodli, že emigrujú do Ameriky. V tom čase sa nachádzali v Juhoslávii a odtiaľ, keď sa otvorili hranice, prešli do Viedne, kde čakali na Evu a víza. Po príchode do Ameriky Eva pokračovala v štúdiu fyziky na Columbijskej univerzite v New Yorku. Neskôr prestúpila na biológiu, ktorú skončila s doktorátom a robila výskum molekulárnej biológie. Vo výskume pracovala takmer 25 rokov. Postdoktorandské štúdium robila v Oxforde a druhú polovicu na The Rockefeller University v New Yorku, kde už mala vlastné laboratóriá v Department of Developmental and Structural Biology at the Public Health Research Insitute in New York. Po tom, ako odišla Eva Derman na dôchodok, venovala sa písaniu komentárov o konferenciách alebo knižným recenziám do The New York Academy of Sciences. Od roku 2010 sa stala aj predsedníčkou Spoločnosti pre históriu československých Židov (The Society for the History of Czechoslovak Jews).