Rudolf Zwiener

• „Emil byl nejstarší. Byl na vojně jako parašutista a mezi Německem a Belgií ho odstřelili. Má pomník v Belgii na velkém cintorínu. Je tam myslím 17 hektarů těch pomníčků. Jeden jak druhej.“

• „Nás odsunuli 15. května 1948 do Smržic u Prostějova. Byl tam velkej sedlák, který měl asi 18 hektarů pole, asi 18 krav, čtyři koně. Měl tam rodinu Němců a Maďarů. Maďarům se nechtělo dělat, a tak vytáhli kudlu a řekli: ‚Ty Němčoure, budeš pracovat!‘ Oni dostali strach, tak jednou v noci utekli, že měli jenom pětatřicet kilo. Práce zůstala na Maďary a ti proto taky utekli. Sedlák neměl dělníky, tak sedl na vlak a jel do Jeseníku na pracovní úřad, že by chtěl dvě rodiny Němců nebo jednu velkou rodinu. Nás bylo hodně, tak nás vybral. Odpoledne přišel policajt a řekl: ‚Do osmačtyřiceti hodin, co si nachystáme, se odveze a budeme se stěhovat.‘ Sousedi nám pomáhali potlouct bedny a já jsem tenkrát měl 11 roků.“

• 1

Jeseník, 10.04.2024

Při rozkrádání jejich majetku se Češi porvali

Rudolf Zwiener v roce 2024
zdroj: Post Bellum

Rudolf Zwiener se narodil 28. července 1937 v Domašově (německy Thomasdorf ) rodičům německé národnosti Wilibaldovi a Marii Zwienerovým. Za druhé světové války narukovali tři jeho bratři do wehrmachtu. Nejstarší Emil padl v Belgii a Josef měl po zranění nepohyblivou nohu. Po válce rodinu nezařadili do odsunu Němců, ale v květnu 1948 stejně museli do čtyřiadvaceti hodin opustit svůj domov v Domašově. Jedenáctičlennou rodinu si totiž na zemědělské práce vybral hospodář ze Smržic na Prostějovsku. Po ukončení základní školy ve Smržicích Rudolf nastoupil ke státnímu statku, kde se staral o prasata a dojil krávy. Poté pracoval ve šlechtitelské stanici, přičemž vystudoval večerní školu v oboru instalatér. V roce 1963 se oženil s Anelies Franke, která pocházela z Lipové-lázně a také byla německého původu. V této obci nepříliš vzdálené od Domašova se usadili a narodily se jim tam děti Petr, Rudolf a Andrea. Většina ostatních členů rodiny Rudolfa Zwienera zůstala ve Smržicích. Neměli se kam vrátit, protože jejich dům v Domašově byl obsazený. Po příchodu do Lipové-lázně Rudolf Zwiener nastoupil jako instalatér ke komunálním službám v Jeseníku, v nichž pak pracoval až do pádu komunistického režimu. Poté využil možností a stal se soukromníkem. V době natáčení v roce 2024 bydlel stále v Lipové-lázni.