Jiří Vik

• „A tak jsme jezdili do Pardubic do Rotundy. Tam hrál orchestr Kmoníček. To bylo pro nás noblesní, mělo to ale nevýhodu. My jsme poté měli jít na vojnu a to už nás tenkrát pronásledovali. My jsme opravdu tancovali, dneska už nevíte. Znáte jive? Víte, jak se tomu říkalo dřív? Jitterbug. My jsme tancovali jitterbug a samozřejmě tohle se mocipánům nelíbilo. Došlo to tak daleko, a já se za to stydím, že jsme to rozbalili. Já jsem nebyl nejlepší tanečník, byli tu jiní, kteří byli výborní z Party lordů, ale rád jsem také tancoval, samozřejmě. Vyzývali nás mikrofonem, když jsme tancovali to naše, ať s tím přestaneme, že je nebezpečí, že by tam už nemuseli příště hrát. Já se za to stydím, ale my jsme nepřestali. A co se stalo? Za 14 dní jsme tam přijeli a hrála tam dechovka.“

• 1

Třebechovice pod Orebem, 12.11.2023

Komunistům se vysmíval. Bojoval proti nim tancem

Jiří Vik na začátku 50. let
zdroj: Archiv pamětníka

Jiří Vik se narodil 10. ledna 1931. Jeho tatínek hodně cestoval za prací, nakonec se ale s rodinou usadil v Třebechovicích pod Orebem, kde pamětník navštěvoval základní školu a později také obchodní akademii, kterou však nedokončil. Tatínka pamětníka v roce 1948 nutili ke vstupu do Komunistické strany Československa (KSČ), nátlak místních funkcionářů neustál, a tak ještě téhož roku ukončil svůj život sebevraždou. Tragická smrt tatínka poznamenala celou rodinu. Pamětník již nad sebou neměl pevnou ruku, střední školu nedokončil a začal se učit kožešníkem. V roce 1952 nastoupil Jiří Vik na povinnou vojenskou službu, záhy poté, co se vrátil domů, zemřela jeho maminka. Práci kožešníka však nemohl vykonávat a nastoupil tak k pozemním stavbám, postupem času se vypracoval a v 80. letech odcestoval pracovně do Anglie. Po návratu domů pracoval pro Státní lesy. S manželkou vychovali dvě děti. Jiří Vik zemřel v červnu roku 2023.