Jana Rejtharová

• „Strýc byl za to, že u sebe nechal přespat nějaké lidi, kteří pak utekli na Západ, tak ho komunisti utloukli. To byl osmačtyřicátý nebo devětačtyřicátý rok." – „To je hrozně důležité. To jsme neřekli. To byl bratr mámy?“ – „Ano.“ – „To je teda strašné.“ – „Já vím, já jsem na tom pohřbu byla, tak vím, že tady za uchem měl nějakou kytku, mu tam někdo dal.“ – „Jak se jmenoval tenhle strýc? Kdybychom to hledali někde.“ – „Gustav.“ – „A příjmením? Já to zapomněl.“ – „No, Vlach, Gustav Vlach.“ – „A on teda nechal u sebe přespat nějaké lidi, kteří chtěli za hranice, ano?“ – „A dokonce vlasy nějak tam barvili nebo já nevím.“ – „Čili rozumím tomu dobře – takže maminka přišla o manžela, o bratra...“ – „A o otce.“

• „To byl dopis mně a mamince.“ – „A co vám táta napsal?“ – „No, abych se o maminku postarala, že maminka je nejlepší člověk na světě.“ – „A mamince?“ „Mamince, aby se ještě vdala, pokud bude mít možnost.“ –„Vy si asi nepamatujete, jak to máma prožívala – celé tohle období – nebo jak to vnímala?“ – „Já vím, že s babičkou pořád jenom plakaly.“

• „Byl na Pankráci [otec], no a pak z Pankráce ho odvezli do toho Plötzensee.“ – „Jak to s ním bylo? Měl nějaký soud?“ – „To ani ne asi.“ – „No, asi měl nějaký.“ – „No maminka pořád doufala, že se vrátí, že takhle nebude potrestaný.“ – „Co se stalo s tatínkem?“ – „No odvezli ho do toho Plötzensee a tam ho popravili gilotinou.“ – „A kdy to bylo?“ – „Čtvrtého... Počkejte, 8. dubna. 8. dubna 1943.“

• 1

• 2

Tatínka si nepamatuju. Vím ale, že to byl obdivuhodný člověk

Jana Rejtharová v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Jana Rejtharová, rozená Žampachová, se narodila 23. ledna 1940 v Prostějově Marii a Josefu Žampachovým. Jejího dědečka Augustina Vlacha, náčelníka Sokola, zatklo roku 1941 gestapo. Dne 7. listopadu 1941 odjel s transportem do koncentračního tábora Osvětim, kde zahynul 22. března 1942. Otec Josef Žampach, poručík letectva, důstojník armády a technický úředník v ČKD, působil od roku 1939 ve vedení Svazu letců republiky Československé. Napomáhal československým letcům odejít do zahraničí, aby mohli bojovat proti nacistickému Německu. Gestapo ho zatklo 4. dubna 1940, byl popraven gilotinou 8. dubna 1943 v Berlíně-Plötzensee. Její strýc Augustin Vlach ml., bývalý důstojník československého letectva a konstruktér Zbrojovky Brno, se po roce 1948 zapojil do pomoci emigrantům. Příslušníci Státní bezpečnosti (StB) ho zatkli dne 5. ledna 1949, při výslechu 7. ledna 1949 údajně spáchal sebevraždu skokem z okna. Rodina je ovšem přesvědčena, že ho zabili vyšetřovatelé. Jana Rejtharová vystudovala vnitřní obchod, cestovní ruch a veřejné stravování v Mariánských Lázních. S manželem vychovala dvě dcery. V roce 2023 žila v Praze.