Zdenka Kmochová

• „Já jsem ho znala jako černého, on měl vlasy černé jako uhel. Když se vrátil, tak byl úplně bílý. Hubený, ale ty vlasy, ty byly úplně bílé. A každý den se myl ve studené vodě. On nesnesl teplou vodu. Jak tam byl zvyklý ta léta mýt se pouze studenou vodou. Tak doma se myl jedině studenou vodou, do půl těla a studenou vodou.“

• „Týden před koncem války jsem se tam s ním [Maxem Tschunkem] pohádala. On měl tři děti. Všechny se jmenovaly na 'I' – Irmfried, Ingrid, Ingo. Malý Ingo byl věčně v takové malé ohrádce. Byl malý, byl mu asi rok a půl. On [Max Tschunko] na něj zavolal: ,Ingo, Heil Hitler!´ Malý chlapeček zvednul ručičku, mluvit neuměl, ale ručičku měl nahoře. Já jsem jednou šla domů a Tschunko mi říkal: ,Jak umíte pořádně pozdravit?' Já jsem řekla: ,Na shledanou – Auf Wiedersehen.' On řekl: ,Ne, já jsem vám dal nad stůl tu cedulku, vždyť ji tam máte. Unser Gruß – Heil Hitler! A zase na mě: ,Zdenka, Heil Hitler!' Já jsem si myslela, ty chlape jeden! A šla jsem a on zase za mnou: ,Zdenka, Heil Hitler!´ Tak mě to tak naštvalo, no hloupá holka, bylo mi prosím vás sedmnáct. Tak jsem se otočila a řekla jsem: ,Když jsme měli republiku, tak jsme vás taky nenutili, abyste zdravili podle nás. Mohli jste si zdravit, jak jste chtěli, tak já zdravím taky, jak chci. Auf Wiedersehen!´ Začala jsem utíkat pryč. Naštěstí za mnou nešel, za pitomou holkou. Já jsem si řekla: 'Já už tam nejdu.' Já už jsem z něj měla takový strach, jak mi tam pořád maloval ty zkřížené kosti a říkal, že tak budu vypadat, až přijde Beneš. Tak jsem přišla domů a řekla jsem: ,Mami, já už tam nejdu, já se bojím.´ Máma řekla: ,Tak budeš doma, nedá se nic dělat.´ To bylo přesně týden před koncem války.“

• „Jak tam byli všichni ti kamarádi, co byli na okrese v Krumlově a museli do Budějovic, tak se všichni znali, tak se všichni dali dohromady a dělali tam tyhlety věci. Ukradli tam tiskárnu, aby to mohli tisknout. A děda [Václav Kmoch, otec pamětnice] je právě zachránil. Když tam byli na úřadě gestapáci, nějaký kolega za ním dojel, když tam byl na silnici [dělal silniční kontrolu], a řekl mu, že třeba může jít domů rozloučit se nebo něco. Táta si řekl: 'Půjdu domů, tam bude scéna, je tam dítě, je tam žena, to je blbost, abych tam šel.' Vzpomněl si, že tu tiskárnu mají právě u Dvořáků doma. Tak jel z té silnice ke Dvořákům. Tiskárnu vzal. Dostal se zpátky na okres. Tam byli gestapáci zavření, protože tam na něj čekali. A on tam do nějaké kanceláře dal tiskárnu čili to zachránil. Protože říkal: 'Kdyby na to přišli, udělali by potom kontroly doma a zastřelili by nás všechny. To by bylo jasné, že to tiskneme, že jsme to dělali my.'“

• 1

České Budějovice, 21.01.2024

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihočeský kraj
  • 2

České Budějovice, 28.01.2024

Když se otec vrátil z koncentračního tábora, měl úplně bílé vlasy

Zdenka Kmochová, 1946–1947
zdroj: Archív pamětnice

Zdenka Kmochová se narodila 13. června 1928 v malé obci Srnín v jižních Čechách. Otec Václav Kmoch, původním vyučením tesař, pracoval od 30. let jako silniční dozorce v Českém Krumlově. Matka Kristína Kmochová, rozená Ferenbauerová, byla vyučená švadlena. Václav Kmoch se v roce 1939 přidal k odbojovému hnutí Obrana národa. Pomáhal s tiskem a distribucí protiněmeckých letáků. V roce 1943 byla jejich skupina prozrazena. Pro otce si přišlo gestapo přímo do úřadu v Českých Budějovicích. Bez soudu ho poslali do Terezína, odkud byl transportován do koncentračního tábora v Osvětimi, po roce ho přesunuli do koncentračního tábora v Buchenwaldu. Domů se vrátil v červnu 1945. Až do své smrti byl členem Českého svazu protifašistických bojovníků (ČSPB). Zdenka Kmochová popisuje proměnu života v Srníně a jeho okolí před válkou a během války. Sama zažila dvakrát výslech gestapa. Po absolvování dvouleté obchodní školy v roce 1944 musela nastoupit jako účetní k německému majiteli opravny automobilů Maxi Tschunkovi, příslušníku jednotky SS v Českém Krumlově. Po osvobození se setkala s vojáky americké i Rudé armády. Nikdy nevstoupila do Komunistické strany Československa (KSČ). Nedlouho po válce se vdala a s manželem Václavem Drábem se přestěhovala na východní Slovensko. S manželem se po krátké době rozešli. Spolu s několikaměsíčním synem se vrátila k rodičům do Srnína, kde žije s rodinou dodnes (2024).