vojín v. v. Josef Hofmann

• „Měl jsem pořád splněnou normu, tak jsem byl dobrý. Ale byli ti, co nesplnili. I když to pravda nebyla. Takový farář chtěl také splnit, ale s krumpáčem neměl sílu, tak nemohl. Nebyla to jeho práce, ne? Na ně také byly nějaké poznámky.“

• „Výcvik byl hodně krátký. Někdy se střílelo, a kdo trefil, byl dobrý, kdo netrefil, byl horší. To sledovali důstojníci. Těm, co byli v kasárna, se to také nelíbilo. Oni by také raději měli pokoj. Ale náš důstojník byl zkrátka zlý a přísný. Protože ten, co nás cvičil, také s námi musel běhat a poslouchat.“

• „Mě musela zranit kovová střepina. Byla jenom tak veliká, jako je od jehly, jak jsou jehly malinké kulaté. Mě to takhle řízlo, zůstalo to viset, potom mi to vyndali a přestal jsem i krvácet. Doktor říká: ‚To nic není.‘ Ale nejprve mě s sebou do nemocnice nevzali. Až potom jsem to využil a dostal jsem se tam. Doktor se také divil, proč mě přivezli. Tak jsem mu říkal, že jsem byl v bezvědomí.“

• 1

Dolejší Těšov, 17.07.2009

S katolickou vírou jsem obě armády zvládl

Josef Hofmann ve wehrmachtu, 1944
zdroj: Archiv pamětníka

Josef Hofmann se narodil 8. dubna 1926 v Chebu v tehdejším Československu, ale odmalička vyrůstal v obci Zhůří na Šumavě. Tatínek byl německé národnosti, zatímco maminka byla Češka, ale doma se mluvilo německy a Josef Hofmann docházel pouze do německých škol. Během válečných let se stal členem Hitlerjugend a v dubnu 1944 narukoval do wehrmachtu. Výcvik absolvoval v bavorském Schwandorfu a bojové nasazení, které podle slov pamětníka trvalo přibližně dva týdny, prodělal ve Francii a v Holandsku. Na frontové linii byl také lehce zraněný střepinou. Následně se dostal do amerického zajetí a přes celé Německo došel pěšky až do Zhůří. Po druhé světové válce pracoval ve mlýně ve Velharticích, ale poté dostal povolávací rozkaz do Československé lidové armády. Vzhledem ke své německé národnosti sloužil u pomocných technických praporů. Po návratu z vojenské služby absolvoval Střední zemědělskou technickou školu v Sušici a pracoval pro Státní statky jako technik a řidič zásobování. Po roce 1989 pracoval v Hartmanicích jako tlumočník pro německou firmu Klieber. V době natáčení (2009) žil se svou manželkou v Dolejším Těšově na Šumavě. Zde také v roce 2011 zemřel.