Ing. Marie Magdalena Dufková

• „Nikdy jsem nebyla v Pionýru, nebyla jsem ani v SSM. V době, kdy jsem pracovala v Ústavu jaderných informací, to byl docela tuhý režim, protože jak jsem říkala, to bylo pracoviště, které mělo napojení na Západ, takže jsme byli ostře sledovaní. A když jsme jeli do Vídně, tak jsme museli podepisovat všechna možná lejstra a museli jsme podepsat, že budeme hlásit jakýkoliv styk s cizincem, i neplánovaný. To mi tehdy jako mladé holce přišlo hrozně srandovní. No ale bylo to tvrdé. Hlavně nejhůř na mě působilo to, že v čele ústavu stáli lidé, kteří tam byli jen proto, že měli zásluhy z KSČ, z komunistické strany, ale jinak o samotném jádře a věcech, které se tam dělaly, neměli ani ponětí. Takže to mě dost hlodalo. Prostě byla taková doba, bylo to tak, tak jsem se zaměřila na svoji vědu.“

• 1

Praha , 31.01.2024

Jen vzdělaní lidé mohou čelit tlaku a bezpráví

Marie M. Dufková na stáži v Sovětském svazu
zdroj: Archiv pamětnice

Marie Magdalena Dufková se narodila 24. února 1955 v Praze-Zbraslavi. Její dědeček Hynek Svoboda z otcovy strany býval významným architektem, babička zubní lékařka. I maminka Edita, rozená Šťastná, pocházela z významné podnikatelské rodiny majitelů drůbežářských závodů na Libuši. To už ale v době narození Marie neplatilo, obě rodiny o své majetky přišly a staly se nežádoucí. Marie to pocítila již po maturitě, kdy se nedostala na přírodovědeckou fakultu a musela zvolit technický obor, o který nebyl tak velký zájem. Na ČVUT vystudovala jadernou fyziku, které se ale nakonec věnovala celý život. Pracovala především v oblasti vzdělávání v oboru jaderné energetiky. Již v osmdesátých letech se stala šéfredaktorkou naučného magazínu Třípól, který v online podobě vydává dodnes. Získala řadu uznání v oblasti vzdělávání a popularizace vědy, jako ocenění Evropské nukleární společnosti, ocenění Fyzikální společnosti a další. Své pohybové nadání uplatnila ve sportovním tanci, který ji provázel po celý život. V roce 2024 žila v Praze-Zbraslavi.