Eduard Brda

• „Celá rota jsme byli na jednom statku v horách. Strážný byl asi neopatrný, anebo nehlídal dobře a najednou se začalo střílet, když už byli Němci hodně blízko. Tak byl boj. Někteří kluci spali ve stodole a odpočívali. Naštěstí jsme Němce zahnali, protože to byla zřejmě menší skupina na průzkumu. Proběhlo to celkem rychle, odrazili jsme je, ale takové bojové šarvátky byly dost časté.“

• „Byl jsem jako motocyklová spojka a jezdil jsem třeba do Varaždínu a do Koprivnici téměř každý druhý den. V té době, v roce 1945, to bylo dost nebezpečné, protože existovali křižáci, kteří zase dělali partyzánskou válku proti nám. Takže bylo dost nebezpečné jezdit na motocyklu sám jako voják s tím, že mohli střílet ze zálohy.“

• „Ve Ferlachu jsme chtěli odzbrojit jednotky, které se táhly z Itálie nebo ze Slovinska a nechtěly se nám vzdát. Byly velice dobře vyzbrojené, jednalo se o speciální motorizované jednotky s tanky a s obrněnými vozidly. Se vším všudy. My jsme měli akorát lehké zbraně a maximálně malý minomet. Nechtěli se nám vzdávat, tak jsme tam zažili jeden z největších bojů a největší ztráty.“

• 1

Mariánské Lázně, 29.10.2009

Myslel jsem, že zvrátím svět

Eduard Brda
Eduard Brda
zdroj: Archiv pamětníka

Eduard Brda se narodil 28. května 1927 v obci Banatski Karlovac v Srbsku do české rodiny. Tatínek se narodil v Dežanovci nedaleko Daruvaru a pracoval jako obchodník. Maminka pocházela ze Strážnice a svému manželovi pomáhala s obchodem. Eduard Brda vystudoval obecnou školu a gymnázium. Dne 17. ledna 1945 vstoupil do Národně osvobozenecké armády Jugoslávie a sloužil ve 14. úderné divizi v brigádě Slavka Šlandra. Se svou jednotkou se účastnil bojů na území Slovinska a jižního Rakouska proti italským a německým vojákům. Během svého působení u partyzánů byl zraněn do zad střepinou z minometu. Konec války zastihl Eduarda Brdu v obci Ferlach u Klagenfurtu, ale i nadále sloužil v armádě. Nejprve krátce působil v okupační armádě v Rakousku a od června 1945 do 1947 bojoval na území Chorvatska proti takzvaným křižákům. Demobilizoval v roce 1947 v Záhřebu a následující rok odešel do Československa, kam už v roce 1946 reemigrovali jeho rodiče. V Československu pracoval jako důlní kontrolor v Jáchymovských dolech a kvůli svému původu v Jugoslávii měl s vládnoucím režimem Komunistické strany Československa značné potíže. V roce 1987 odešel do důchodu. V době natáčení (2009) žil v Mariánských Lázních.