František Václavík (* 1943  †︎ 2022)

Svoboda je dobrá, ale neumíme v ní žít

• otec František Václavík starší odsouzen k tříletému nepodmíněnému trestu

• v roce 1960 se vyučil kovářem

• pracoval v podniku Silniční stroje a zařízení v Nové Pace

• zemřel 26. listopadu 2022

František Václavík se narodil Františku Václavíkovi staršímu a Boženě Tomkové 22. února 1943 v Nové Pace. Dětství prožil v nedalekých Lázních Bělohrad, kde navštěvoval základní školu. V roce 1957 nastoupil na střední odborné učiliště v Benešově na kovářský obor. Jelikož jeho otec se strýcem provozovali kovárnu, nastoupil během studia na praxi právě tam. I téměř deset let po komunistickém převratu bratři Václavíkové vlastnili rodinný podnik. To však nemělo dlouho trvat.

Opožděné znárodnění

V únoru 1959 navštívili rodinu Václavíků neznámí muži. „Prohlásili, že chtějí zlato, vkladní knížky nebo peníze v hotovosti. Otec řekl, že žádné zlato nemá. Měl hodinky od babičky, ty mu koupila k dvacetinám, a oni si je vzali,“ vypráví František.

Neznárodňovalo se jen u Václavíků doma, ale i v jejich kovářské dílně, kterou měl v budoucnu František převzít. Bratrům Václavíkům měl být mimo jiného zabaven i nákladní automobil. Toho se Františkův otec odmítal vzdát. Auto jim nakonec stejně odvezli. Cestou do Nové Vsi však zadřeli motor, protože v automobilu chyběl olej. O náhodu se ale nejednalo. „To jsem udělal já. V nestřežený okamžik nebyla zapečetěná garáž a já jsem ten olej vypustil do vany,“ vzpomíná František.

Otec dostal tři roky

Domovní prohlídky pokračovaly a po několika návštěvách Veřejné bezpečnosti se situace vyostřila. František Václavík starší byl zatčen a celou noc vyslýchán. Jeho obhájce rodině sdělil, že otec bude odsouzen, aby měli komunisté důvod k zabavení majetku. Po vykonstruovaném soudním procesu strávil tři roky ve vězení. Rodina se tak ocitla bez obživy. Navíc museli Václavíkovi zaplatit polovinu svého domu a část majetku, aby jej získali zpět.

I přes veškeré problémy František učební obor v roce 1960 dostudoval. Po znárodnění rodinné dílny však musel praktickou část výuky dokončit v Lukavci u Hořic u kováře Františka Nožičky. Po vyučení nastoupil do podniku Silniční stroje a zařízení v Nové Pace. V roce 1962 se seznámil se svou budoucí manželkou Věrou Trejbalovou. Ještě tohoto roku nastoupil na vojnu do obce Věšín, kde pracoval jako řidič u strážních oddílů. Po návratu z vojny se vrátil ke svému původnímu zaměstnání, kde pracoval až do důchodu. S manželkou vychovali dva syny.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Justýna Malínská (Jirásková))