Ing. Alena Uhlířová (* 1945)

V novinách jsme viděly fotku tanků před Prašnou bránou

• vyrůstala v Praze na Letné

• vystudovala Vysokou školu ekonomickou

• ve dnech srpnové invaze roku 1968 se vracela z Rakouska

• pracovala jako programátorka

Alena Uhlířová, za svobodna Tomášková, se narodila 10. července 1945 v Písku. Její rodiče žili v Praze, ale maminka odjela ke konci války za rodiči do městečka Březnice, aby nezůstala ve městě během bombardování. V Březnici pak pobývala pár měsíců po válce a v červenci porodila holčičku v nedalekém Písku. Aleně se později narodila ještě sestra Hana. „Měla jsem rodiče učitele, kteří to s dětmi uměli, takže jsme to měly fajn.“

Alena vyrůstala v Praze na Letné, kde od té doby žije téměř celý život. Prázdniny však trávila vždy u babičky v Březnici. „Rodiče jako učitelé s námi mohli být celé léto v Březnici. To bylo báječné!“ Vyrůstala v letech, kdy se moci v Československu chopili komunisté, ale v dětství ji to příliš neovlivňovalo. Vzpomíná si však na květnové průvody, které chodila s tatínkem sledovat z balkónu. „Vzal mě tam s sebou a vždycky říkal: ,Prosím tě, hlavně mlč.‘ Kdybych tam něco plácla, tak jeho vyhodí ze školy.“

Počítač přes celou místnost

Po základní škole absolvovala Alena střední všeobecně vzdělávací školu, tedy ekvivalent dnešního gymnázia, a po maturitě nastoupila na Vysokou školu ekonomickou, na obor výpočetní technika. Na vysoké škole studovala v období uvolnění režimu v šedesátých letech.

V průběhu studia si Alena již našla zaměstnání u jednoho z prvních počítačů, který byl umístěn v tzv. Bruselském pavilonu na Letné. Ten byl zbudován v rámci československé expozice na Světové výstavě v Bruselu v roce 1958. „To byl počítač přes celou místnost a obsluhovalo ho několik lidí.“ Během práce dostudovala Alena školu dálkově. V roce 1963 bohužel zemřel Alenin tatínek, a tak žila jen se sestrou a maminkou.

Z Vídně do okupované Prahy

V roce 1967 se seznámila se svým budoucím manželem Josefem Uhlířem, který byl v tu dobu na vojně. V létě 1968 využila možnosti cestovat a se sestrou a kamarádkou odjely na letní brigádu do penzionu v rakouském Innsbrucku. Dne 20. srpna se vydaly domů a přejely do Salzburgu, odkud chtěly pokračovat přes Vídeň do Prahy.

Ze Salzburgu odjížděly nočním vlakem do Vídně. „Ráno jsme jely a tam si lidi četli noviny. My jsme jim viděly přes rameno, že tam mají obrázek tanků u Prašné brány.“ Dívky v ten moment nenapadlo, že se v Praze děje něco neobvyklého, ale divily se, proč v srpnu píšou na titulních stranách o květnových vojenských přehlídkách v Praze.

Brzy s hrůzou zjistily, že je jejich země skutečně okupována armádami Varšavské smlouvy. „Dojely jsme do Vídně a šly jsme na velvyslanectví, aby nám řekli, co máme dělat.“ Do Československa nejezdily vůbec žádné spoje a ani na velvyslanectví v ten moment netušili, co dívkám poradit. Mnozí lidé tehdy volili emigraci. Tu Alena se sestrou ani nezvažovaly, protože věděly, že jejich maminka se kvůli nim vrací z Březnice do Prahy a bylo jim jasné, jak by se o ně bála, kdyby nedorazily zpět.

Nakonec se dívkám podařilo najít auto, které je z Vídně odvezlo do Prahy. „Nějaký otec se synem jeli autem z Itálie, a tak nás vzali.“ Alena vzpomíná, že pro ně bylo velkou úlevou, že mohly cestu absolvovat s dvěma muži, protože o sovětských vojácích kolovaly pověsti, že znásilňují ženy. Takto se bezpečně dostaly do Prahy na Pankrác, kde přespaly u tety. Přes noc se nesmělo chodit po ulicích. Druhý den se přes ochromenou Prahu dostaly v pořádku za maminkou na Letnou.

Nechtěla jsem, aby šel k policajtům

Alena dál pracovala jako programátorka u počítače. „Byl tam programovací jazyk, který jsme napsali na děrné štítky a projelo se to počítačem.“ Během normalizace pocítila změny v práci především v úbytku lidí. Přibližně třetina jejích kolegů po okupaci emigrovala na Západ. Nespravedlnost režimu zaznamenala nejvíc, když jejich účetního vyhodili z práce jen kvůli poznámce na adresu syna jejich komunistického vedoucího.

V roce 1970 byl Alenin přítel Josef propuštěn z vojenské služby do civilu, a tak se mohli vzít. Josef byl v tu dobu ubytován na tzv. svobodárně, tedy ubytovně pro svobodné muže, kterou mu poskytoval zaměstnavatel, podnik Mitas. Alena tam nějakou dobu bydlela s ním, ale když se manželům v roce 1971 narodil syn Jan, přestěhovala se Alena s miminkem zpět k matce na Letnou a nějakou dobu bydleli s manželem odděleně, než se jim v roce 1973 konečně podařilo získat byt v Hostivaři.

V roce 1975 se manželům Uhlířovým narodila dcera. Josef pracoval v podniku Mitas nejprve u výroby pneumatik a následně v kancelářích. Časem se však rozhodl změnit povolání a odešel k policii, kde působil u kriminální služby. „To já jsem byla naštvaná, nechtěla jsem, aby šel k policajtům.“ S manželem Josefem se Alena před pár lety rozvedla.

Zachovejte klid a dobrou mysl

Sametovou revoluci sledovala Alena v televizi a vzpomíná, jak bylo zpočátku náročné zjistit nějaké informace, protože komunistická média o demonstraci neinformovala. V týdnu už její děti chodily v Praze na demonstrace. Václava Havla jako prezidenta vítala, i když k němu má výhrady. „Byl to pan spisovatel a nevěděl o všem, co se děje.“

Pád komunistického režimu přinesl možnost cestovat do zahraničí, což Alena s nadšením využila. Podívala se například na Kubu nebo na Kapverdy. Její dcera se provdala za muže původem z Egypta a Alena se tak podívala do Egypta za jeho rodinou.

Alena Uhlířová má ráda humor a líbí se jí, že Češi si v každé, i krizové situaci ze všeho udělají legraci. Mladé generaci by tak ráda vzkázala toto: „Zachovejte klid a dobrou mysl.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Vendula Müllerová)