Václav Tvrdý (* 1953)

Celá německá rodina si musela vykopat jámy a zahrabali je tam, kde je dnes hřiště

• v 60. letech navštívil rodinu v Německu

• v 70. letech se oženil a narodila se mu dcera

• po revoluci v roce 1989 pracoval jako jeřábník

• v roce 2024 žil v Lubenci jako důchodce

Václav Tvrdý se sice narodil až v padesátých letech, vybavuje si ale vyprávění své maminky Eleonory, která zažila odsun německých obyvatel po druhé světové válce a která vzpomínala na tragédie, jež tamní Němce potkaly.

Otec i matka Václava Tvrdého pocházeli ze smíšených česko-německých rodin. Otec, také Václav, se vyučil pekařem a narodil se v Pšově u Žlutic, ale pracoval ve Vroutku v lomu. Později se stal zaměstnancem železničních drah. Maminka Eleonora byla v domácnosti. Část druhé světové války prožila  jako nuceně pracovně nasazená v Žatci. Když se vrátila do Vroutku, stala se svědkyní řádění Revolučních gard, které mučily a zabíjely tamní Němce.

„Násilníci z Revoluční gardy chtěli místnímu ševci znásilnit dceru. Ten jednoho gardistu pobodal a musel si pak s celou svou rodinou vykopat jámy, všechny je postříleli a zakopali je tam, kde je dnes dětské hřiště,“ vybavuje si Václav Tvrdý vyprávění své matky.

Otec dezertoval z wehrmachtu

Ta mu vyprávěla také o tom, jak se chovali někteří sovětští vojáci, kteří Československo osvobozovali. „Posádka byla nad Vroutkem v lesích. Jeden z vojáků se ve vsi opil, a když šel zpět, tak po něm chtěli heslo. Nevzpomněl si, a tak ho zastřelili. Má pomník na hřbitově s rudou hvězdou a je tam napsáno: ‚Padl, abychom my mohli žít‘,“ líčí Václav Tvrdý.

Sám vzpomíná na to, že bezpráví se původním obyvatelům vesnice dělo ve Vroutku i v období padesátých let: „Estébáci odvlekli statkáře Knora, protože odmítal vstoupit do JZD. Chtěl jen soukromničit dál. Tak přijeli, odvlekli ho a už ho nikdy nikdo neviděl.“

Otec Václav Tvrdý starší během války sloužil ve wehrmachtu a byl nasazen v Africe. Tam dostal malárii a přesunul se do Francie, kde z německé armády dezertoval a utekl do USA. Po válce se vrátil do Československa a dostal na výběr: buď narukovat do československé armády, nebo jít vězení. Vybral si vojenskou službu. Zemřel, když bylo Václavovi Tvrdému dvaadvacet let, ve svých jedenapadesáti letech.

Otcův bratr také sloužil v německé armádě, bojoval u Stalingradu a padl do ruského zajetí. Šest let strávil jako vězeň v gulagu. Na válku vzpomínal, když dostal Václav Tvrdý v šedesátých letech povolení svého strýce navštívit, a to když v televizi dávali film o Stalingradu, o kterém prohlásil, že je vylhaný a neukazuje skutečnou hrůzu tehdejší doby. „Prý tam byl kanibalismus, a když někdo umřel na ulici a zmrznul, ženy ho braly, aby nakrmily své děti,“ říká Václav Tvrdý. Strýc ho přemlouval, aby v Německu zůstal a vystudoval, ale pamětník nechtěl nechat v Československu svou rodinu, maminku a sourozence.

Okupační vojska osvětlila Krušné hory

Václav Tvrdý chodil do základní školy ve Vroutku. Vzpomíná, že dosídlení pováleční obyvatelé tvořili pestrou národnostní směsici – jeho spolužáci pocházeli třeba z Bulharska, někteří byli zase volyňští Češi. Sám měl v rodném listě a později v občanském průkazu zapsáno, že je národností Němec, přestože jeho bratr i sestra byli zapsáni jako Češi, důvod ovšem nezná.

Po základní škole nastoupil do učení v Lounech. Prázdniny v roce 1968 trávil u rodičů ve Vroutku a zažil zde okupaci vojsky Varšavské smlouvy. „Vojáci sjížděli seshora od hranic přes Doupov a Nepomyšl na Prahu. Krušné hory byly tak osvícené, jak tudy jezdily kolony z Německa, že to bylo vidět až od nás,“ vzpomíná pamětník. Tehdy byl ale ještě příliš mladý na to, aby se nějak zapojoval do protestů proti okupaci. Vybavuje si jen, že si s kamarády dělali ze sovětských vojáků na vroutecké křižovatce legraci. Regulovčíci na ně ale namířili samopaly, odjistili závěry a kluci se rychle rozprchli.

Vzpomíná také, že v blízké vesnici okupanti málem způsobili tragédii: „V Nepomyšli vjeli tankem do domu, který byl v zatáčce, a probourali se stěnou na místě, kde měla tamní rodina umístěnou postýlku pro dítě. To tam ale naštěstí v tu chvíli neleželo.“

Opilí sovětští vojáci ho srazili z motorky

I později měl s vojáky okupační moci nemilou zkušenost. Po vyučení nastoupil jako zedník u Vojenských staveb. Tehdy se mu stala nehoda. Jel na motorce domů do Vroutku z Valče, kde měl přítelkyni, svoji budoucí manželku. Opilí sovětští vojáci se pokoušeli otočit na silnici s nákladním vozem a motocyklistu přehlédli.

Následkem pádu se mu přetrhly vazy v koleni. Lékaři mu koleno špatně ošetřili, vazy mu nesešili, ale jen mu dali nohu na devět týdnů do sádry bez následné rehabilitace s tím, že to „sám rozhýbe“. Přestože stále nemohl dobře chodit, dostal povolávací rozkaz na vojnu a byl odveden. Narukoval do Strašic u Rokycan. Tam ovšem zjistili, že není schopen služby, odvezli ho tedy do plzeňské vojenské nemocnice, kde lékaři konstatovali, že koleno bylo špatně ošetřeno a je nutná operace. Ještě dlouho se mu noha uzdravovala.

Rozhodl se tedy, že požádá o odškodnění. „Mluvil jsem o tom i se zmocněncem vlády pro dočasný pobyt vojsk v Československu. Pak přišli důstojníci z vojenské posádky, abych tu žádost stáhnul. Prý pokud ji nestáhnu, tak toho vojáka, co řídil, pošlou na Sibiř. Řekl jsem jim: ‚Proč mi to říkáte? Tak neměl jezdit opilý!‘“ vypráví Václav Tvrdý. Pak už ho ohledně této nehody nikdo nekontaktoval a k odškodnění nedošlo.

Syn hraběte seděl ve Valči a plakal

Václav Tvrdý až do revoluce v roce 1989 pracoval jako zedník, přivydělával si také jako kombajnér na státním statku. Tam dostal nabídku, aby vstoupil do komunistické strany. „Předseda hospodářství mě hecoval do partaje. Řekl jsem mu: ‚Podívejte se, já se na to necítím. Kdybyste to dělal dobře, tak už by ve straně byli všichni,‘“ vzpomíná a spojuje tuto událost s tím, že se pak zřejmě stal v očích komunistů nedůvěryhodným. „Když jsem dělal myslivost, musel jsem třikrát žádat o flintu, než mi ji vůbec dali,“ směje se pamětník.

V roce 1975 se mu narodila dcera Monika. Jeho manželka Marcela, tchán i tchyně pracovali ve Valči na zámku v tamním dětském domově. Když zámek v roce 1976 vyhořel, nechala ho tehdejší státní správa chátrat, shořelou střechu ani nezakryla a do zámku pršelo. V té době se stali  Václav Tvrdý s rodinou svědky smutné scény.

Valeč tehdy navštívil syn posledního soukromého majitele zámku, hraběte Jana Larisch-Mönnicha. Ten odešel v roce 1945 s rodinou před blížící se frontou do Palfau v Rakousku. Přestože nacisté uvalili na majetek Larischů během války nucenou správu, byl po osvobození veškerý majetek Larisch-Mönnichů zkonfiskován a znárodněn. „Viděli jsme jejich syna, když se tu byl podívat. Seděl tady u kašny a brečel, když viděl, jak to vypadá,“ říká Václav Tvrdý.

Vyhoření a zpustnutí zámku se projevily i na životě obce. Mnoho místních lidí mělo v dětském domově práci a obec potom ekonomicky i společensky upadala. V osmdesátých letech, před sametovou revolucí, řada občanů obce pracovala zejména na lesní správě a v objektu civilní obrany, jinak museli místní za prací dojíždět.

Pamětník pracoval před revolucí na statku v Lubenci, se zednickou partou stavěli zemědělské stavby i obytné domy. V místě získal s rodinou i bydlení v družstevním bytě, který si později po revoluci koupil do osobního vlastnictví.

Po revoluci šel pracovat k soukromému podnikateli, který ale zkrachoval a peníze za práci dluží Václavovi Tvrdému dodnes. Nastoupil tedy do sklárny v sousedních Kryrech, kde si udělal vazačské a jeřábnické zkoušky, a následujících osmnáct let pracoval jako jeřábník. Poté odešel do důchodu. V roce 2024 stále žil v Lubenci.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy regionu - Karlovarský kraj (Dalibor Zíta)