František Novotný (* 1939)

Během povstání ho němečtí vojáci zajali, brzy s nimi sedal u jídla

• vojnu sloužil u jednotky Vnitřní stráže, která chránila výrobu trhavin v Semtíně

• vyučil se kovářem a pracoval jako strojní zámečník ve firmě Kovocheb

• v roce 1961 přežil železniční neštěstí na trati mezi Dolním Žandovem a Salajnou

• v roce 2022 žil v Dolním Žandově

Pamětníkovi Františku Novotnému nebylo ještě ani deset let a už prožil mnohé dramatické okamžiky českých dějin. Během pražského povstání na něj jako na rukojmího pokřikovali němečtí vojáci, brzy však už tančil v ulicích s těmi sovětskými. Když po válce jeho rodina odešla osídlovat pohraničí, nějaký čas usedal k jednomu stolu opět s Němci. Jako malý kluk tyto situace jen těžko chápal. Později se vše zase obrátilo a sovětské tanky za svými okny tentokrát neviděl rád, což dal i patřičně najevo.

Během povstání je drželi jako rukojmí

František Novotný se narodil 12. dubna 1939 v Praze, tedy krátce poté, co do Čech napochodovala vojska wehrmachtu a začalo období protektorátu. V něm pamětník vyrůstal a jako malé dítě prožíval pro něj tehdy těžko pochopitelné události. Nejvíce se jich událo v samotném závěru druhé světové války během Pražského povstání.

Rodina bydlela v Krči a právě v okolí této čtvrti došlo k mnohým bojům. Pamětník si vybavuje, jak záhy poté, co Československý rozhlas volal o pomoc, začali lidé v dnešní ulici Antala Staška stavět barikádu z hospodských stolů i převržené tramvaje. 5. května 1945 na této barikádě ještě panoval klid, ale následující dny už se povstalci střetli s německým vojskem.

„Sedmého května byl nejhorší den, Němci nasadili těžké dělostřelectvo i tanky od Benešova a tu naši barikádu prorazili. Museli jsme ze sklepa ven a hnali nás v průvodu jako rukojmí do míst dnešní stanice metra Budějovická. Tam jsme si museli lehnout na zem, vojáci stáli mezi námi, napravo postavili děla a nad námi létala letadla. Zvedali jsme ruce a mávali, že se vzdáváme. Kolem páté odpoledne řekl komandýr, že ženy s dětmi můžou domů. Do bytu mě dotáhl jeden z Němců za límec, podíval se do skříně a pod postel, jestli tam nejsou nějaké zbraně, a pak odešli ven,“ vzpomíná František Novotný.

S matkou a bratrem v tu chvíli o svém otci nic nevěděli, protože venku v ulicích bojoval po boku dalších povstalců. Schovali se tak v bytě u tety, zahradili okno a leželi pro jistotu na zemi. Ani uvnitř domů však během povstání nebylo bezpečno, v Krči to platilo obzvlášť kvůli nedalekému sídlu jednotek SS ve škole na Zelené lišce.

Esesmani zde měli na svědomí hned několik masakrů. Například v Úsobské ulici, kde pozabíjeli 35 civilistů ukrývajících se ve sklepě. Další vraždění neozbrojených občanů proběhlo u Brettschneiderovy vily.

„Moje matka s nějakou paní Císařovou pak chtěly jít s Červeným křížem na Zelenou lišku, ale jeden z Čechů je poslal raději pryč, děla se tam zvěrstva,“ vzpomíná na tragické momenty posledních dnů války pamětník. On i jeho příbuzní se osvobození 8. května ale dožili ve zdraví.

Z Prahy šli do pohraničí

Brzy už tak mohli oslavovat konec války. Ulice, kde se ještě před chvílí bojovalo, se zaplnila lidmi, sovětští osvoboditelé hráli na harmoniku a pouštěli gramofon. Dva vojáky umístili k Novotným domů, protože bydleli na rohu ulice u křižovatky, kde bylo potřeba hlídat prchající německé vojáky přestrojené v civilu. Podle pamětníka u nich lidé v okolí s rudoarmějci vycházeli dobře.

V září 1945 František Novotný nastoupil do první třídy do školy na Zelené lišce, kde ještě před nedávném sídlilo SS a ve zdech stále zely kulky. Výuku často musely vést jeptišky, učitelé chyběli vzhledem k tomu, že po dobu protektorátu nacisti zavřeli české vysoké školy. Pamětník tu nezůstal dlouho, protože v březnu 1946 rodiče vyslyšeli pobídku ze strany československé vlády a rozhodli se přestěhovat do pohraničí.

Oblast Sudet se vláda snažila doosídlovat poté, co zde začal probíhat odsun původního německého obyvatelstva. Za nabízenou prací, zkonfiskovanými pozemky a statky sem přicházeli lidé z českého vnitrozemí, z východního Slovenska, ale i repatriovaní Češi z Volyně či Rumunska. „U nás v Dolním Žandově přicházeli nejčastěji lidi z Táborska a Benešovska. V květnu 1946 pak ze Slovenska, z východu od Dukly, kde po válce zůstalo hodně rozbitých vesnic,“ říká pamětník.

Osídlování se rozeběhlo hned po válce a trvalo až do začátku šedesátých let. Po celou dobu ale akci provázel spíše neúspěch, mnozí osídlenci například pouze vyrabovali majetek a pak zas odešli. Problémy zpočátku působilo i různorodé národnostní a sociální složení nově příchozích obyvatel. Ekonomická situace pohraničních oblastí zůstávala stále špatná a nedařilo se to zvrátit ani v následujících dekádách.

Do talíře jsme si neplivali

Po příchodu do Dolního Žandova žila rodina Františka Novotného ještě nějaký čas pod jednou střechou s původními majiteli domu a polností.

„Bydlela tam Němka bez manžela se čtyřmi dětmi. Naši se k nim chovali dobře, oni například neměli takové příděly jídla, tak jim matka dávala máslo a mouku. Sdíleli jsme kuchyň a neplivali si do talíře. Později nás jezdili navštěvovat, byli tady asi čtyřikrát a chtěli se vždy podívat, jak to v domě vypadá.“

Když nastal den odsunu, musel podle něj nový majitel dané nemovitosti vždy odvézt sudetské Němce do sběrného tábora v Lázních Kynžvart, odtud poté putovali nejčastěji do Bavorska. Poblíž Dolního Žandova po válce také vznikl zajatecký tábor pro příslušníky wehrmachtu. Češi si zajatce mohli půjčovat na práci v zemědělství.

„Táta si taky bral dva starší Němce na brigádnickou výpomoc, peníze za to neměli. Dával jim najíst a napít, tak jsem s nimi občas seděl u stolu, povídali si německy. Jako malý jsem to těžko chápal, když ještě před chvílí jsme u stolu sedávali s ruskými vojáky,“ přibližuje své tehdejší vnímání František Novotný.

Lidi šli za Gottwaldem

Ve svém útlém věku toho pamětník zblízka zažil mnoho, dokonce i komunistický převrat 25. února 1948. Jeho otec byl členem Svazu českých zemědělců, a tak jej tehdy na národním výboru vybrali, aby jel do Prahy za žandovské hospodáře podpořit manifestaci na Václavském náměstí, kde ten den Klement Gottwald oznamoval převzetí moci v Československu komunistickou stranou.

„Stáli jsme asi padesát metrů od toho, viděl jsem Gottwalda, Nejedlého, Noska a další. Atmosféra na Václaváku byla velká, všichni ti lidé nahnaní z fabrik šli za Gottwaldem, musíme si to přiznat. Svobodu sem přivezly ruské tanky, po válce byl nedostatek zboží a komunisti toho využili. Lidi jim věřili,“ vysvětluje pamětník.

Politické změny se následně z velkých měst začaly přelévat i na venkov. Probíhaly čistky na národních výborech, živnostníci museli odevzdávat své podniky do jednot. Nejzásadnějším procesem souvisejícím s nástupem komunistů se na venkově stala kolektivizace zemědělství.

Novotní tak své hospodářství museli odevzdat do jednotného zemědělského družstva (JZD), kde poté rodiče začali i pracovat. Mnozí se tomuto vzpouzeli a museli pak čelit nátlaku nebo politickému pronásledování či vystěhování.  V Dolním Žandově však kolektivizace podle pamětníka přinášela i úlevu, protože někteří noví příchozí na velkých statcích po Němcích nedokázali tak dobře hospodařit a nezbavovali se jich proto s těžkým srdcem.

Na vojně sloužil mezi kádry

Po základní škole se František Novotný vyučil kovářem a zámečníkem. Dvouletou vojnu absolvoval u jednotek Vnitřní stráže, které spadaly pod ministerstvo vnitra, sloužily k ochraně strategických míst a podniků, ale i jako represivní složky na potírání protistátní činnosti. Pamětník sloužil u oddílu v Jaroměři, kde Vnitřní stráž zajišťovala ochranu semtínské fabriky na výrobu trhavin.

„Byla to elitní vojenská složka, nevím, proč mě tam brali. Většinou tam sloužili kluci z rodin komunistických kádrů, můj táta byl bezpartajní. Stejně tak brácha dělal u pohraničníků, přitom naše sestřenice po roce 1948 emigrovala. Když to zjistili, tak bráchu z jižních Čech převeleli víc do vnitrozemí.“

Z vojny se pamětníkovi nechtělo jít pracovat do žandovského JZD, nastoupil místo toho do podniku Kovocheb, kde se podílel na výrobě ocelových konstrukcí. V roce 1961 měl štěstí, když při jedné z cest do práce přežil železniční nehodu na trati mezi Dolním Žandovem a Salajnou.

Vzal jsem to emocionálně

Více štěstí než rozumu měl podle svých slov také 21. srpna 1968, když začala invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. František Novotný slyšel motory tanků už v noci, ale co se doopravdy dělo, zjistil až ráno. Do práce ten den lidé v Dolním Žandově nechodili.

„V hospodě to hučelo jako v úlu. Když pak kolem projíždělo bojové vozidlo a na něm kulometčík, vzal jsem porcelánový tácek, hodil to po něm a hvízdlo mu to kolem hlavy. Kdybych ho trefil, možná by byl malér, otočil by kulomet a všech nás osm chlapů na schodech zabil. Hostinský pak volal policajty, uklidňovali mě… vzal jsem to emocionálně,“ přiznává pamětník.

K žádnému vyostřenému střetu mezi civilisty a okupanty nakonec v Dolním Žandově nedošlo. Jen posléze už během normalizace si během schůze KSČ na vesnickém národním výboru někteří vzpomněli a chtěli pro Františka Novotného trest za jeho počínání během okupace. Většina členů výboru se ho však zastala, a tak i z tohoto kritického okamžiku dějin pamětník vyvázl.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy regionu - Karlovarský kraj (Jan Kubelka)