Jaroslava Kvardová (* 1929)

Vždycky jsem se dovedla přizpůsobit, začlenit

• musela se ukrývat před násilným chováním rudoarmějců

• roku 1947 se vdala a rodina přesídlila do Brna

• od roku 1962 pracovala v podniku BVV Veletrhy Brno

• roku 1984 odešla do důchodu

Jaroslava Kvardová, za svobodna Minaříková, se narodila 28. března 1929 v Opatovicích, malé vsi jižně od Brna. Rodiče Marie a Tomáš Minaříkovi měli mal‎ý rodinný dům, kde Jaroslava vyrůstala spolu s mladším bratrem. Dědeček pamětnice zemřel na frontě v Itálii během první světové války. Jaroslava v Opatovicích chodila pět let na obecnou školu a tři roky docházela do nedalekého Rajhradu na měšťanskou školu a dodnes udržuje kontakt s bývalými spolužáky.

Poté nastoupila do učení do Brna. Na dětství ráda vzpomíná. „Já jsem nebyla tiché dítě, já jsem byla živé dítě.“ Chodila do Sokola, hrála fotbal i s chlapci. „Zkrátka a dobře, byla jsem dítě, jak se říká, Truckluka.“ V roce 1947 cvičila na předsokolském sletu v Bratislavě, ale na všesokolský slet do Prahy v roce 1948 se už nedostala.

Když voják otevřel skříň, utekla jsem oknem

„Když šli Němci na frontu, šli přes naši dědinu,“ vzpomíná Jaroslava na události roku 1939 a říká, že jí tehdy bylo vojáků líto, protože to byli mladí chlapci. Válečné dění jako dospívající dítě příliš nevnímala, zmiňuje ale, že ředitele školy nacisté zavřeli a ve vězení pak zemřel.

Když nastoupila do učení do Brna, zažívala s blížícím se koncem války stále častější nálety. Vzpomíná na 8. duben roku 1945, kdy si namísto na určené místo na Špilberku zamířila do jednoho ze zákopů v centru města. „Tak jsem tam byla schovaná mezi dalšíma zákopníkama.“ Někteří lidé, kteří se tehdy ukryli na Špilberku, prý během náletu zemřeli. „Bomby jim roztrhaly plíce a zůstali všichni mrtví,“ tvrdí pamětnice.

Po náletech nejezdily vlaky, takže domů do Opatovic musela z Brna chodit pěšky. Když měla přijít fronta, 24. dubna 1945, rodina se schovávala ve sklepě u babičky. „Sovětská vojska nám odstřelila střechu nad kostelem, že vyhořel.“ Šli se na kostel podívat a našli tam několik zastřelených německ‎ých vojáků.

I přes ukrývání ve sklepě pamětnice neunikla obtěžování ze strany vojáků. Jednou ji chtěli odvést s sebou, ale naštěstí ji jejich soused ubránil. Jindy ji babička zavřela před rudoarmějci do skříně. Když pak voják skříň otevřel, Jaroslava utekla oknem.

Největší strach? Válka… a teď to stáří

Jaroslava se vyučila dámskou krejčovou v brněnské firmě Heller a v krejčovství pracovala do roku 1948, kdy nastoupila na mateřskou dovolenou. V roce 1950 spolu s manželem dostali byt v Brně v Dornychu v rámci závodu, kde manžel pracoval jako slévač.

Po mateřské nastoupila Jaroslava Kvardová do podniku Modeta, nějaký čas pracovala ve Zbrojovce Brno a pak se dostala do V‎‎ýstaviště Brno, kde pracovala 28 let, nejdříve jako dělnice a později ve skladě. Až do roku 2014 byla ve firmě členkou Klubu seniorů.

Nikdy nevstoupila do komunistické strany. „Byla jsem jenom v ROH a potom v tom sovětským přátelství, nebo jak se tomu říkalo (míněn Svaz československo-sovětského přátelství, pozn. ed.).“ Když bilancuje svou profesní dráhu, říká: „Dobrá pracovnice jsem byla, ale protože jsem nebyla ve straně, vyznamenání jsem nedostala.“ Když ale v roce 1984 odcházela do důchodu, věnoval jí prý podnik zájezd do Itálie.

Když v srpnu roku 1968 do Brna dorazili sovětští vojáci, tentokrát jako okupanti, pamětnice podobně jako při vzpomínce na začátek války zmiňuje lítost nad řadovými vojáky. „Chudáci byli u V‎ýstaviště, stáli na mostě, nevěděli, co tady dělají.“ Revoluční dění roku 1989 Jaroslava Kvardová příliš nevnímala, v jejím životě se prý nic zase tak zásadního nezměnilo. „Jako důchodce jsem to brala spíš jako takový ulehčení.“ Říká, že si nemůže stěžovat na žádn‎é ze sv‎ých životních období. „Protože jsem se vždycky dovedla přizpůsobit, začlenit.“ Největší strach měla za války. „A teď to stáří...“ uzavírá své vyprávění Jaroslava Kvardová.