Antonín Kocurek desátník

Když jsem se přihlásil do semináře, přišli za mnou tajní

Portrét ve Forest Hills, Queens, 14. října 2023
zdroj: portrét, foto Julie Urbišová

Antonín Kocurek se narodil 7. prosince 1957 do katolické rodiny. Křesťanská víra, ve které vyrůstal, jej formovala od dětství. Významně na něj působily osobnosti lokálních kněží, kteří navzdory tehdejším zákazům nabádali mladé ke křesťanským setkáváním a šíření křesťanské literatury. Několikrát se na přednáškách setkal s teologem skryté církve Josefem Zvěřinou, kterého komunisti v 50. letech poslali na 22 let do vězení. Po vystudování střední školy a po základní vojenské službě začal Antonín Kocurek přemýšlet o studiu teologie. Přihlášku podal v roce 1985. V té době jej navštívila Státní bezpečnost a nabídla mu spolupráci, kterou odmítl. V červenci jel s přáteli na cyrilometodějskou pouť na Velehradě, která přerostla v první protirežimní křesťanskou manifestaci. Začal studovat na Římskokatolické cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích, která oficiálně podléhala státnímu dohledu. Na podzim 1989 odletěl se spolužáky bohoslovci na svatořečení Anežky České do Říma a odtud sledoval pád Berlínské zdi. Příjezd zpět do Československa a následující revoluční dění považuje za nejšťastnější období v životě. V roce 1990 byl vysvěcen na jáhna, na Velehradě se setkal s papežem Janem Pavlem II. a nastoupil na své první místo kněze v pohraničí. Z Bruntálska po třech letech přešel do Kobeřic na Hlučínsku. S pomocí věřících postavil nový kostel v blízké obci Chuchelná. V roce 1999 odletěl poprvé do New Yorku, kde se stal knězem české krajanské komunity. V roce 2024 žil na faře kostela Our Lady Queen of Martyrs ve čtvrti Forest Hills v New Yorku.