Alena Kiralyová

• "Naposledy, když jsem chodila do náboženství, tak náš třídní učitel řekl, že když chceš jít na střední školu, nechoď do náboženství, protože nemáš šanci. Ještě si pamatuji, že na poslední hodině náboženství přišli dva páni a pán farář řekl, že dneska rozpouští hodinu. Tím moje náboženství skončilo a pán farář v podstatě taky. Ono tam bylo nějaké zatýkání, protože pán farář na Mikulášským kostele snad měl bratra, který byl v podzemí a oni ho tom schovávali. Takže tam byla taká aféra, ale přesně si to už nepamatuji."

• "Měnová reforma ano, vlastně to je rok, kdy mi umřel tatínek. Byto to dost zlý, protože maminka měla po třicítce, měla tři malé děti a přišla měnová reforma. Přestěhovali jsme se do menšího bytu a maminka začala pracovat taky v pekárně. Tam pracovala celý život jenom na nočních směnách."

• "Znojmo bylo vojenský město, tak bych řekla. Naproti nám v klášteře, který byl vystěhovaný, tam byli vojáci. Nahoře byly péesáci (pohraničná stráž), kteří chodili se svými psy po hranici. Vojska tam bylo hodně. Když vojáci narukovali, tak se zpívalo a pochodovalo. A ty výstřely, to bylo v noci. Ještě si pamatuji, že jsme měli strýce, který dělal kontrolora v Jednotě. Když nestihl autobus domů, tak spal u nás. My jsme ho museli zapsat, že je u nás."

• 1

Košice, 06.11.2022

A Czech woman who married a Hungarian man and experienced the collapse of the republic in Košice

Witness Alena Kiralyová
zdroj: Photo by Dominik Janovský

Alena Kiralyová comes from a Moravian craftsman family from the vicinity of Znojmo. She was born just after the Second World War in 1946. She spent her childhood on the Czech-Austrian border in the city of Znojmo, which was guarded due to its proximity to the Austrian border. Life was hard after the war. There was a rationing system for food and clothes. In addition, her father died in the early 1950s, so she and her mother and two siblings lived in poverty. In 1960, Mrs. Alena started attending the Secondary Medical School in Znojmo. After school, she got a job as a nurse in the spas of Karlovy Vary. After three years, she returned to her native Znojmo, where she also worked as a nurse in the Znojmo hospital. In 1969, she moved with her husband to Košice and started working in a hospital in Košice-Šaca. She remained there until her retirement in 2005. Even after her retirement, she continued to work in the health sector. She raised two children with her husband. At the time of filming, she still lives in Košice.