Hana Jandová

• „Vzali nám hlavně pole, co jsme měli, pole a louky. A odvedli nám naší krávu Malinu, což jsme všechny obrečely. A jeden alespoň z rodiny musel vždycky jít pracovat do JZD, jenomže naši už měli zaměstnání, tak šel dědeček. Ten tam jezdil s koněm, jako svážel seno z polí nebo trávu nebo krmení navážel kravám.“

• „Ráno brácha k nám přiběhl do ložnice a říkal: ,Holky, vstávejte, vojáci mají cvičení. Je plný jako nebe vrtulníků, letadel.‘ To byl hroznej takovej hluk, to si nedovedete ani představit. Tak my jsme rychle utíkaly před barák a to bylo spousta letadel a to bylo dlouho, než to přeletělo. A pak než jsme se z toho stačili vzpamatovat, tak už zase po silnici, to jsme měli jenom přes hřiště silnici, tak už tam zase jezdili tanky, obrněný vozy a nákladní auta s dělama. Tak jsme tam rychle utíkali. Tam byl takovej velkej žlutej parní válec, to si pamatuju dodneška a my jsme na to všechny děti, i sousedovic děti, nalezly, abychom líp viděli, abychom byli vysoko. A ty vojáci byli takový přátelský, ty kluci taky nevěděli, co se děje. Oni nevěděli, že nás okupujou, jenom, že mají cvičení jim to bylo řečeno. A tak oni na nás mávali, my jsme na ně mávali. Tam se pak zastavili, že maj žízeň, tak jsme jim ještě domů utíkali pro pití a dávali jsme jim pít.“

• „Tam byly ty bandy různý, ty Banderovci. A to byli třeba i sousedi jejich, přes den se chovali úplně normálně, ale když jako byla tma, byla noc, tak oni chodili vykrádat ty vesnice a všechno jim třeba vzali a když se bránili, tak třeba toho pána oběsili, ráno visel na stromě před barákem. A ty ženský znásilnili a takhle. Že pak neměli vůbec co jíst a takhle, že naši neměli kolikrát vůbec co k jídlu, tak museli z kořínků si dělat čaj a takhle. Tak proto oni už tam nechtěli být, protože tam bylo veliký násilí.“

• 1

Frýdlant, 10.04.2021

• 2

Frýdlant, 15.04.2021

Naši se už na Ukrajinu nikdy nechtěli podívat

Hana Jandová (Nohejlová) v patnácti letech
zdroj: archiv pamětnice

Hana Jandová, za svobodna Nohejlová, se narodila 1. dubna 1953 ve Frýdlantě a vyrůstala se čtyřmi sestrami a bratrem. Oba její rodiče byli volyňští Češi, kteří po válce využili nabídky k repatriaci do Československa. Získali dům po odsunutých Němcích ve Frýdlantu na severu Čech. Rodina vybudovala rozsáhlé hospodářství, na kterém musela Hana od dětství pomáhat. Během kolektivizaci převzala jejich pole a louky JZD. Hana se vyučila švadlenou a později zahradnicí. Pracovala jako zástupkyně vedoucího v zahradnictví.