Hana Bébrová

• „Fungovalo to tak, že se tam přineslo obilí, to se zvážilo, kolik to mělo, vysypalo se to a šlo to na čističku, aby tam nebyl žádnej koukol, žádnej šroubek, nic, aby se nerozbil mlejn, odtud to šlo na loupačku, kde se loupalo... ty, dneska ty vzácný kořínky, vocásky, ten šrot, to se dávalo kachnám, a malým prasátkům, od toho rostly, a od toho to šlo na první mletí, druhý mletí a třetí mletí, to třetí bylo nejtmavší...“

• „Přijelo Rusko, sovětské vojsko, obstoupili tankama intr a chtěli, abysme odešli, že ho zaberou. Ale měli jsme štěstí, že tam s námi studoval kluk, jehož tatínek byl kulturní atašé na velvyslanectví v Praze, a ten zařídil, že se všechno stáhlo. Takže si zabrali něco jinýho...“

• „Tátu odvezli na výslech do Votic, řekli mu, že ho zavřou a že už se nikdy v životě nevrátí, že ho nechají, jako ostatní, oddělat, jenže prokurátor jim nedal svolení, aby dostal vazbu. Táta se nám vrátil, ale od tý doby... domovní prohlídky, co se jim líbilo, všechno odvezli, my jsme... táta nás učil, že když chodíme do školy, že nesmíme chodit po kraji, když byly ouvozy, nebo silnice... chodil kilometr a půl, že musíme chodit vždycky prostředkem, abysme měli čas utéct, a ti páni v těch dlouhejch kabátech koženejch a v těch kloboukách nás honili, měli z toho radost, když my, malé děti v první druhé třídě, jsme se jich báli, a zůstali s náma do tý doby. Táta umíral, a oni byli, pod oknem seděli u stoky, aby viděli, co se děje. Já jsem dostala nervovej záchvat...“

• 1

České Budějovice, 09.05.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihočeský kraj

Nechoď zkratkami a drž se lidí

Hana Bébrová, 1970
Hana Bébrová, 1970
zdroj: Archív pamětnice

Hana Bébrová se narodila 26. ledna 1950 v Táboře jako Hana Maděrová. Z matčiny strany vlastnila rodina menší statek a polnosti, z otcovy strany přišel do rodiny mlýn. O oboje však Maděrovi přišli během znárodnění. Otce vyslýchala Státní bezpečnost (StB) a dlouhá léta pak zůstával v jejím hledáčku. Hana Bébrová vzpomíná, že jako dítě vyrůstala v neustálém strachu z cizích lidí a pod tlakem domovních prohlídek. Po maturitě na střední průmyslové škole v roce 1970 se vdala. Po mateřské pracovala v Tesle na dílně, později v Narexu v Bystřici u Benešova. V pozdějších letech se kromě zaměstnání a vlastní rodiny věnovala i péči o mládež, včetně dětí ze zvláštní školy. K tomu studovala školu pro vedoucí pracovníky Pionýra. V roce 2023 žila ve Voticích.