Marie Bařinová (* 1934)

Sestřenka a bratranec se strachy krčili pod peřinou

• v lednu 1945 během razie v osadě Zajičorka nacisté zatkli strýce Aloise Muroně

• absolvovala pedagogické gymnázium v Ostravě

• vystudovala pedagogickou fakultu v Olomouci

• vyučovala matematiku na gymnáziu ve Frýdlantu nad Ostravicí

Marie Bařinová přišla na svět v Budišovicích u Opavy, vyrůstala v obci Dobrá. Vzpomíná, jak její tatínek každé ráno brzy vstával a odjížděl za prací do Vítkovic. Aby se lépe vyspal, měl svou vlastní postel, což bylo u Bařinů privilegium. Osmičlenná rodina obývala dva pokoje a postele sdíleli ve dvou i ve třech.

Němci udělali zátah

Rodiče pocházeli z beskydské Morávky a malá Marie tam často jezdívala s maminkou ke kmotřičce (matčině sestře) a kmotříčkovi. Ti společně žili v osadě Zajičorka. Od roku 1944 se v Beskydech začaly ve větší míře objevovat početnější partyzánské skupiny. Do stavení, která byla nejblíže horským lesům, chodívali partyzáni v noci pro jídlo.

„Jenomže někdo to prozradil a Němci udělali v lednu 1945 zátah na Zajičorku,“ vypráví pamětnice. „Na Kyčeře byla chalupa, ta moje kmotřička, níže byli Koloniční a ještě Muroni. V noci všechny muže vytáhli z postele, spoutali je a shromáždili je právě v chalupě mého kmotříčka Aloise Muroně. A moje sestřenka, stejně stará jako já, a bratranec o dva roky starší, tak ti se jenom pod peřinou krčili strachy, protože chtěli zatknout i kmotřičku. Ta říkala, že má děti a dobytek a kdo se o ně bude starat... tak ji nechali.“

Sestřenice a bratranec prý tehdy viděli svého otce naposledy – spoutaného. „Ani si nos nemohl otřít, tak říkal: ‚Barečko, otři mi nos.‘ A to bylo vše, co si na rozloučenou řekli.“ V chalupě Koloničných tehdy Němci narazili na partyzány. Došlo k přestřelce, partyzáni byli postříleni, rodinu Koloničných vyhnali před chalupu a tu zapálili. „Jen paní Koloničná se po válce vrátila z koncentračního tábora,“ líčí Marie Bařinová.

Učitelkou matematiky

Konec války a bombardování Ostravska prožila s rodinou ve sklepě. Vzpomíná, jak Němci prchající před Rudou armádou proběhli jejich domem a hledali nějaké kolo nebo cokoliv jiného, na čem by mohli rychle odjet.

Po válce Marie nastoupila na gymnázium do Frýdku-Místku, ale brzy přestoupila na pedagogické gymnázium v Ostravě. Její otec celý život pracoval jako dělník a žil v chudých poměrech, byl z počátku příznivcem a posléze i členem komunistické strany. V době, kdy Marie již chodila na gymnázium, na něj tlačili, aby přestal chodit do kostela. S tím však nesouhlasil a ze strany vystoupil. Na studijní podmínky Marie to ale vliv nemělo.

Po gymnáziu Marie Bařinová pokračovala ve studiu pedagogické fakulty v Olomouci. První umístěnku dostala na gymnázium do Frýdlantu nad Ostravicí. Vyučovala matematiku, přestože od dětství měla větší vztah k literatuře. Ale výuka přírodních věd tolik nepodléhala turbulencím a tlakům ze strany komunistického režimu. Ve Frýdlantu nad Ostravicí už zůstala a na škole působila až do svého odchodu do důchodu.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Tomáš Novák)