Josef Baierl

• „Karel Kryl nastoupil. Byl volnomyšlenkář a nebral vůbec vážně vojnu. Dozvěděli jsme se, že ještě v přijímači utekl přes hradbu, dokonce v teplákové soupravě, do místní hospody. A hned to napsal do dopisu své partě. ‚Přelezl jsem hradbu asi tři metry vysokou a v první hospodě jsem šel na pivo. Sotva jsem tam vešel, tak vidím, že tam bylo důstojníků jako much na ho..ě.‘ Cituji proto, že tenhle dopis zabavili. On nevěděl, že do přísahy můžou kontrolovat dopisy, po přísaze už ne. Přišlo to na přetřes a svolali nás. Byla z toho aféra, velká. Ne proto, že tam použil sprosté přirovnání, ale protože přelezl tři metry vysokou zídku. A tím prozradil vojenské tajemství. Dneska už je to všem pro smích, protože na Západě měli všechno zmapované dřív, než k nám přišel Kryl.“

• „Zpívali jsme až v lednu. Já jsem to v dobré víře poslal svým nadřízeným na školský okresní úřad jako pozvánku. Oni z toho udělali něco úplně jiného. Tam byla nová inspektorka. Do Sušice do zasedací síně pozvala ředitele škol, pracovníky kultury a mě. Já nevěděl vůbec, o co se jedná. Přišel jsem tam, dali mi židličku proti nim. Začala, že dostala tuhle pozvánku a že tam máme skladby nevhodné, aby to děti zpívaly. Ptal jsem se jaké. ‚Vy jste zpívali Nebeští kavalérové.‘ – ‚Dobře,‘ říkal jsem, ‚to je ale skladba z cyklu Adama Michny z Otradovic, která se už zpívá [dlouho], to byl zároveň největší barokní básník.‘ – ‚Ale to je skladba náboženská! A potom tady, co to Rorando Coeli...!‘ – ‚To je latinská skladba, to jsem slyšel včera v rozhlase.‘ – ‚To ať si pouští, ale u nás se to zpívat nebude!‘“

• „Já tam byl do šedesátého osmého roku, a strana začala hovořit s mládeží. Byla veliká politická akce. Nějaký soudruh z Klatov přijel a sezval všechny členy Svazu mládeže a přibral k tomu mladé učitele, to se bude hodit, aby tam byli. To se ale přepočítali. Na schůzi jsme si jeden jako druhý vzali slovo. Rozhodně jsme ohodnotili, že strana ztratila důvěru, a tak. Dokonce i jeden člen našeho sboru, dodnes je to komunista, i ten takhle mluvil. Načež ten soudruh z Klatov rozpustil schůzi, nás si tam nechal. A pravil: ‚Soudruzi, vy jste studovali pedagogiku a psychologii a nevíte, že takhle se nesmí mluvit před mladými lidmi?‘ Ten tomu dal korunu. První odešel ze školy ředitel. Poslali ho jako zástupce školy do Nýrska. Já žádal do Sušice, kde jsem chtěl založit sbor. Tak mě poslali do Petrovic. Zůstali tam jenom dva.“

• 1

Plzeň, 16.10.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj
  • 2

Plzeň, 23.02.2024

Každý člověk by se měl starat ne o sebe, ale o ty druhé

Josef Baierl doma
Josef Baierl doma
zdroj: Archiv pamětníka

Josef Baierl přišel na svět 19. února 1942 v Ondřejovicích na Klatovsku. Po tragické ztrátě svého otce vyrůstal ve skromných poměrech. Přes nesporný talent nebyl přijat na konzervatoř a stal se učitelem. Již během studií působil v Pěveckém a orchestrálním sdružení západočeských učitelů pod vedením známého dirigenta Bohumíra Lišky. Během vojenské služby v Dobřanech se spřátelil s písničkářem Karlem Krylem. Na svém prvním působišti v obci Strašín se s kolegy v době Pražského jara snažil o omezení vlivu politických funkcionářů. Za trest byl přeložen. V roce 1969 založil Sušický dětský sbor a později prošel normalizačními prověrkami ve školství. V roce 1976 v Sušici převzal vedení skomírajícího mužského pěveckého sdružení Svatobor. Oba sbory se věnovaly i duchovní hudbě, pamětník bojoval s omezováním repertoáru a zákazy cestování do zahraničí ze strany místního oblastního výboru KSČ. Obětavostí a spoluprací s největšími sbormistry a textaři své doby se mu podařilo dovést Sušický dětský sbor mezi nejlepší regionální pěvecká sdružení. Po roce 1989 získal sbor několik mezinárodních cen a cestuje po celém světě. Pamětník je laureátem několika národních ocenění. I nadále se věnuje sbormistrovské činnosti.